Liga Juara-Juara Berita

Cristiano Ronaldo terlepas pertembungan Lionel Messi Barcelona setelah menguji positif coronavirus

Cristiano Ronaldo nampaknya akan ketinggalan dalam pertembungan Liga Juara-Juara menentang Barcelona setelah menguji positif coronavirus ketika bertugas di peringkat antarabangsa dengan Portugal – yang bermaksud perjumpaan dengan musuh lamanya Lionel Messi kemungkinan besar tidak dapat dilakukan.

Persekutuan Bola Sepak Portugis mengesahkan berita itu, dengan mengatakan:

“Cristiano Ronaldo dibebaskan dari latihan dengan pasukan kebangsaan setelah ujian positif untuk Covid-19, jadi dia tidak akan menghadapi Sweden.

“Pemain antarabangsa Portugal ini berjalan dengan baik, tanpa gejala, dan secara terpisah.

“Mengikuti ujian positif, pemain yang tersisa menjalani ujian baru pada hari Selasa pagi, dan semuanya menghasilkan keputusan negatif dan tersedia untuk Fernando Santos untuk latihan petang ini.”

Walaupun tidak menunjukkan sebarang gejala, Ronaldo harus mengasingkan diri selama dua minggu yang akan menyaksikan penyerang itu kehilangan beberapa perlawanan besar untuk Juventus, dengan yang pertama adalah hujung minggu ini ketika The Old Lady menghadapi Crotone di Serie A ketika mereka ingin bangkit kembali dari seri 2-2 menentang Roma sebelum rehat antarabangsa.

Juve kemudian menghadapi Dynamo Kyiv dalam pembuka Liga Juara-Juara mereka pada 20 Oktober, setelah itu pada 28 Oktober, tepat dua minggu dan sehari setelah ujian positif Ronaldo, juara Serie A itu menghadapi Barcelona di Turin.

Ini akan menjadi ujian hebat bagi kedua-dua belah pihak, yang mempunyai cita-cita untuk memenangi pertandingan, selain menjadi peluang untuk melihat Ronaldo menghadapi pesaing terhebatnya Messi untuk pertama kalinya sejak Portugis meninggalkan Real Madrid untuk Juventus.

Untuk ini berlaku, bintang Juve mesti bebas dari coronavirus sekurang-kurangnya seminggu sebelum dibenarkan bermain.

Masih perlu dilihat apakah Ronaldo akan diberi izin sepenuhnya atau tidak.