Liga Perdana Berita

Arsene Wenger mengapa dia menolak banyak tawaran Real Madrid untuk kekal di Arsenal

Real Madrid mengetuk pintu Arsene Wenger lebih dari sekali ketika dia menjadi pengurus Arsenal tetapi pemain Perancis itu menolak pasukan gergasi Sepanyol itu untuk terus berada di Liga Perdana.

Arsene Wenger sangat diminati selama masa kegemilangannya di Arsenal ketika dia membimbing The Gunners ke musim yang paling berjaya, termasuk musim Invincibles mereka yang paling terpuji pada 2003/04, gelaran ketiga Liga Perdana mereka di bawah pengawasannya.

Wenger kemudian menyingkir pada 2018, dan kini hanya memilih untuk mendedahkan bagaimana dia menerima beberapa peluang untuk meninggalkan kelab dengan pilihan yang lebih menarik tetapi selalu memilih untuk tetap berada di London utara.

Setelah baru-baru ini mengesahkan bahawa dia pernah ditawarkan pekerjaan oleh Manchester United, dia sekarang telah mengungkapkan mengapa dia juga enggan menyertai gergasi Sepanyol, Real Madrid.

Ketika disoal oleh BBC Sport tawaran kelab mana yang pada masa itu paling hampir untuk diambilkannya, Wenger menjawab langsung:

“Sudah tentu Real Madrid – kerana anda tidak tahu banyak orang yang menolaknya dua kali.

“Dan tinggal untuk bersama pasukan yang tidak memiliki sumber daya untuk memenangi kejuaraan.

“Tetapi saya mengatakan kepada diri sendiri jika saya akan menghadapi cabaran menguruskan Arsenal, saya akan pergi hingga akhir.

“Anda mempunyai pelbagai jenis pengurus. Saya adalah pengurus paling lama berkhidmat di Monaco dan pengurus paling lama berkhidmat di Arsenal – jadi itu adalah keperibadian saya.”

Tetapi dia menganggap pantas mempertahankan rekodnya di peringkat terakhir pemerintahannya.

“Saya tidak percaya anda harus menilai tinggi apa yang dikatakan oleh peminat pada masa ini – peminat mengatakan sesuatu berdasarkan saat ini, berdasarkan emosi,” katanya.

“Hari ini nampaknya minoriti mempunyai kediktatoran besar. Mereka menentukan apa yang dibicarakan, oleh itu jika anda mempunyai 50 orang di media sosial yang bersikap negatif, ia mungkin akan mendapat perhatian lebih daripada 60,000 orang di sebuah stadium.

“Ini tidak bermaksud semua orang harus melakukan apa yang mereka bicarakan. Sekiranya anda melihat tiga tahun terakhir kami, anda akan melihat pada 2016 kami menduduki tempat kedua – OK, ia berada di belakang Leicester City tetapi setiap kelab lain juga ketinggalan di belakang Leicester dan mereka hanya kalah dalam tiga perlawanan. Pada tahun 2017 itulah pertama kalinya kami tidak berada di Liga Juara-Juara sejak 1997.

“Jadi, ya, saya harap kami mengekalkan rekod itu tetapi saya rasa tahun ini kami mempunyai peluang yang baik untuk kembali ke empat teratas.”