Global Berita

Messi menyertai Kelab Billionaire dan mengatasi senarai Forbes

Pemain Argentina yang hebat itu mungkin tidak menikmati tahun yang berjaya dari segi sukan, tetapi sudah pasti bahawa 2020 memperlakukan Leo dengan baik dari segi kewangan.

Pergolakan dan kekacauan baru-baru ini di dalam dan di luar kehidupan Lionel Messi adalah gangguan utama bagi pemenang Ballon d’Or sebanyak 6 kali tetapi apa pun, 2020 adalah tahun yang berjaya secara finansial bagi pemain Argentina yang diperjuangkan. Lionel Messi kini telah menduduki tempat teratas Forbes sebagai pemain berpendapatan tertinggi pada tahun 2020 dan sebagai hasilnya, ikon berusia 33 tahun ini telah masuk ke kelab jutawan.

‘La Pulga’ Messi memperoleh $125 juta yang mengejutkan tahun ini, dengan $92 juta datang dari Barcelona sendiri dengan gaji sementara baki $ 34 juta tiba melalui sokongan yang menguntungkan, yang sama sekali membantunya melepasi ambang $ 1BN dalam penghasilan kerjaya, menjadi hanya pemain bola sepak kedua di sejarah untuk mencapainya setelah Cristiano Ronaldo, satu-satunya pemain lain dalam senarai jutawan.

Legenda Portugis, Ronaldo memperoleh $ 117 juta, yang jumlahnya kurang dari jumlah Leo. Namun, pemenang Ballon d’Or lima kali mengatasi Messi sebagai sokongan, mengantongi $47 juta berbanding dengan pemain Argentina dari $ 34 juta, yang dapat difahami sebagai Ronaldo, sebagaimana yang dikatakan oleh Forbes, adalah “atlet paling popular di planet ini”.

Di mana lelaki berusia 35 tahun itu pendek di jabatan gaji, memperoleh $70 juta, angka yang dikerdilkan oleh gaji $92 juta La Pulga. Namun, memandangkan Cristiano adalah salah satu daripada dua pemain bola sepak di jabatan jutawan, dan atlet keempat keseluruhan bersama Tiger Woods; Floyd Mayweather; dan Messi, CR7 mungkin tidak akan kehilangan tidur kerana perkara ini.

Dua pemain seterusnya dalam senarai itu adalah pemain PSG dan mereka – tidak menghairankan – Neymar dan Kylian Mbappe, masuk tangga ketiga dan keempat. Pemain Brazil itu memperoleh sejumlah $96 juta, gaji $78 juta dan sokongan $18 juta. Bekas pemain Barcelona itu berpisah dengan Nike dan kini ditaja oleh Puma jadi akan menarik untuk melihat bagaimana pertukaran ini akan mempengaruhi pendapatannya pada tahun 2021.

Mbappe memperoleh kurang dari separuh daripada rakan sepasukan PSG, meraih $42 juta pada tahun 2020, $28 juta daripadanya datang dalam bentuk upah. Mohamed Salah melengkapkan lima teratas dengan $37 juta. Hanya satu nama Bundesliga yang membuat senarai ini dan itulah Robert Lewandowski pada 9 ($28 juta). Lihat 10 teratas dalam senarai di bawah.

Pemain bola sepak bergaji tertinggi pada tahun 2020:

  1. Lionel Messi: $ 126 juta
  2. Cristiano Ronaldo: $ 117 juta
  3. Neymar: $ 96 juta
  4. Kylian Mbappe: $ 42 juta
  5. Mohamed Salah: $ 37 juta
  6. Paul Pogba: $ 34 juta
  7. Antoine Griezmann: $ 33 juta
  8. Gareth Bale: $ 29 juta
  9. Robert Lewandowski: $ 28 juta
  10. David De Gea: $ 27 juta