La Liga Berita

5 fakta yang mesti anda ketahui mengenai bintang Barcelona, Luis Suarez

Penjaring gol terkemuka yang produktif dengan rekod yang luar biasa dan rakan utama Lionel Messi di dalam dan di luar padang. Seseorang yang bersuara lurus kerana terus terang-terang (seperti yang dibuktikan dalam kes pertengkarannya dengan patrice evra ketika suarez bersama liverpool pada tahun-tahun sebelum ini!) Itulah mesin penjaring bola sepak Uruguay, Luis Suarez.

Namun sedikit yang diketahui mengenai latar belakangnya. Jadi, ini adalah sedikit penerangan mengenainya.

  1. DIA DATANG DARI KELUARGA BOLA SEPAK

Penyerang Barcelona ini yang sangat popular, dan tidak diragukan lagi berbakat, berasal dari keluarga bola sepak besar dan merupakan anak keempat dari tujuh bersaudara, yang kebanyakannya juga pernah bermain bola sepak profesional di Uruguay dan di seluruh Amerika Latin.

Antara adik beradik ini ialah Paolo, Maximiliano dan Diego. Luis, atau lebih dikenali sebagai ‘El Pistolero’ – ‘the gunfighter,’ dalam bahasa Inggeris – sejauh ini adalah yang paling berjaya daripada mereka di lapangan!

  1. DIA TELAH MENUNGGU MASA LAMA UNTUK DISATUKAN DENGAN PEREMPUAN KESAYANGANNYA SEJAK KECIL

Luis dan isterinya Sofía adalah pencinta zaman kanak-kanak sejak remaja. Keluarga Sofia terpaksa meninggalkan Uruguay untuk mecacrikan kehidupan baru di Barcelona ketika mereka berdua masih muda, yang memutuskan tirai percintaan mereka untuk jangka waktu yang cukup lama.

Dengan hubungan yang ditangguhkan, Suarez merosot dan fokus pada kariernya, mengalakkan dirinya dengan harapan bahawa bakatnya suatu hari nanti dapat membawanya ke Eropah dan, jika berjay, ke Barcelona. Dan itulah yang sebenarnya berlaku, melalui karier pemula yang membawanya melalui Groningen, Ajax, Liverpool – dan akhirnya berakhir di Barcelona.

“Bermain dan tinggal di Sepanyol, tempat tinggal keluarga isteri saya, telah menjadi impian dan cita-cita seumur hidup,” kata Luis setelah bergabung dengan Blaugrana pada tahun 2014.

  1. DIA MEMPUNYAI HUBUNGAN PANJANG DENGAN EDINSON CAVANI

Suarez dan Edinson Cavani telah berada di barisan hadapan yang memimpin serangan Uruguay selama beberapa tahun, dan hubungan peribadi mereka kembali puluhan tahun.

Kedua-dua penyerang berasal dari kota kecil, terpencil di Salto, dengan populasi kira-kira 100,000 orang, dan dilahirkan hanya dalam jarak 21 hari antara kedua-duanya pada tahun 1987. Mereka tinggal hanya dalam jarak enam blok satu sama lain.

  1. DIA PEMENANG ANUGERAH EMAS EROPA DUA KALI

Kehebatan penjaring gol Luis Suarez hadir dengan catatan mengagumkan kerana telah memenangi anugerah sebagai pencetak gol terbanyak Eropah dua kali: pertama pada 2013/14 ketika di Liverpool, dan sekali lagi pada 2015/16 di Barcelona.

Suarez juga mencatat pencapaian sebagai satu-satunya orang yang tidak bernama Lionel Messi atau Cristiano Ronaldo yang telah memenangi anugerah Pichichi untuk penjaring gol terbanyak La Liga dalam dekad yang lalu.

  1. DIA MENCAPAI 10 HATRIK DI LA LIGA

Luis juga merupakan salah satu daripada hanya 12 pemain dalam sejarah yang berjaya mencatat dua angka dalam hatrik La Liga di peringkat tinggi. Walaupun baru tiba enam tahun yang lalu, dia dengan cepat mengumpulkan 10 hatrik, dengan mencetak hatrik pertamanya melawan Cordoba FC pada tahun 2014/15, dengan yang terakhir dia mencapai di panggung terbesar antara mereka semua – menentang Real Madrid di Barcelona 5 -1 dengan kemenangan El Clasico pada Oktober 2018.

Kian anda kini memiliki lebih sedikit keterangan mengenai penjaring gol yang luar biasa ini dengan pencapaiannya yang menakjubkan sebagai salah satu pencetak gol luar biasa yang paling produktif dalam bola sepak. Dan sejarah penjaringan golnya pasti belum berakhir lagi.