La Liga Berita

5 pengurus teratas dengan kemenangan terbanyak dalam sejarah Liga Perdana

Menguruskan pasukan bola sepak memerlukan pelbagai bakat dan pengetahuan yang besar tentang permainan selain daripada mempunyai pengurusan yang cerdas dalam semua bidang lain yang berkaitan seperti cerdik secara taktik, dapat bekerja secara individu dengan semua cara pemain dari dunia yang sangat berbakat orang yang masih muda masih memasuki waktu perlawanan di akademi kelab – semuanya dengan tahap kemahiran yang berbeza-beza, berasal dari pelbagai negara dan pelbagai latar belakang.

Pengurus terbaik tahu bagaimana memotivasi, mendorong dan memberi inspirasi kepada mereka. Kemudian ada juga keperluan untuk mendisiplinkan mereka ketika mereka yang sesat kadang-kadang melangkah keluar. Arahan mereka perlu disampaikan dengan berkesan, dan mereka juga harus disertakan secara langsung untuk memerhatikan, memantau dan menjangkakan keadaan fizikal dan psikologi pemain mereka. Juga, yang penting adalah kemampuan pengurus untuk membuat penggantian dan perubahan taktikal yang bijak semasa perlawanan.

Sebagai prasyarat, pengurus perlu mendapatkan penghormatan pemain mereka dengan memimpin mereka dengan cekap. Banyak ahli taktik berbakat gagal kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk memimpin. Ia memerlukan jenis individu yang istimewa untuk menjadi seniman dan sarjan latihan.

Pada zaman ketika pengurus yang kurang mendorong dengan hanya bertaruh sepuluh orang di belakang bola dan berpuas hati dengan keputusan seri, Liga Perdana Inggeris yang memenangi rekod menjadi semakin jarang.

Sekarang di musim ke-26, telah ada banyak pengurus dari semua aspek di Liga Perdana pada setiap titik selama dua setengah dekad yang lalu. Berikut adalah lima pengurus yang mempunyai rekod kemenangan terbaik di peringkat teratas.

Jose Mourinho – 200 kemenangan

Rasa hormat semestinya dibagikan kepada lelaki ini untuk bersikap adil terhadap Portugis yang kontroversial kerana ini adalah rekod yang patut dihormati. 200 kemenangan, dengan kemenangan terbaru dari kemenangan 1-0 baru ini ke atas Everton adalah rekod kelas atas dari seorang lelaki yang merobek liga ketika dia pertama kali datang ke Chelsea pada tahun 2004. Pada masa perdananya dia adalah orang yang dapat menembusi anda sebagai batu kukuh di bahagian belakang, berdisiplin di tengah taman dan mematikan bila menyerang. Pendek kata, tidak banyak yang lebih baik daripadanya.

Tiga kalij uara Liga Perdana dan dihormati oleh begitu banyak bekas pemainnya, terlalu mudah untuk memecat Mourinho kerana luar kebiasaannya di Manchester United yang membuatnya disingkirkan, dan digantikan dengan cepat oleh Ole Gunnar Solskjaer.

Walaupun tidak popular, tidak boleh dilupakan bahawa “The Special One,” tidak dapat dinafikan menjadi salah satu pelatih paling berbakat yang pernah dilihat oleh penerbangan teratas.

David Moyes – 204 kemenangan

Salah satu pendahulu Old Trafford dari Jose Mourinho, David Moyes mendahului beberapa nama yang cukup besar dan berjaya dalam sejarah bahagian ini dengan mata yang meraih 204 kemenangan sebagai pengurus Liga Perdana.

Rekod Moyes bersama Everton sangat mengagumkan dan pastinya patut disebutkan, setelah mengambil alih ketika mereka kelihatan tewas kerana setelah bertahun-tahun mengalami penurunan serius. Tempat keempatnya di kedudukan 2003-2004 adalah pencapaian yang mengejutkan walaupun seseorang tidak dapat menahan diri tetapi merasakan bahawa tugasnya di Toffees berlarutan sedikit lebih lama daripada yang sepatutnya. Seandainya dia keluar lebih awal dan pergi ke kelab yang lebih mampu meraih kehormatan besar, ia mungkin akan menggantikan nasib buruk pengalamannya, atau waktunya, semasa di Manchester United pada 2013-2014.

Sedang mencari pekerjaan sekarang, tidak bijaksana untuk bertaruh menentangnya muncul kembali di suatu tempat di Liga Perdana musim ini lagi.

Harry Redknapp – 236 kemenangan

Nama ‘Arry Redknapp’ yang lama tidak sabar untuk menyertai senarai ini dengan jumlah kemenangan tinggi di Liga Perdana. Seperti Moyes, dia agak terdepan dari beberapa nama yang serius walaupun sering dianggap sebagai sosok periang, tidak berbahaya.

Untuk tidak tertipu dengan sikapnya yang tidak bersikap santai, pasukan-pasukan Redknapp, pada umumnya, telah bermain bola sepak yang cukup baik kerana dia adalah salah satu dari beberapa pengurus Britain yang berdedikasi untuk bermain dengan menyerang di bidang bola sepak. Tahun-tahun kemuncaknya bertepatan dengan orang-orang seperti Big Sam, Steve Bruce dan dogmatis Tony Pulis, walaupun diakui mereka bermain dengan pendekatan defensif. Harry mengibarkan bendera untuk bola sepak yang layak dan luas dan memperoleh 236 kemenangan dalam proses itu.

Mantra yang mengagumkan di West Ham, Portsmouth dan Spurs, serta lapan anugerah Pengurus Bulan melihatnya sebagai legenda liga sejati dan pemain Inggeris terbaik peringkat setakat ini.

Arsene Wenger – 476 kemenangan

Sebagai permulaan, tentunya tidak banyak pengurus yang telah melakukan lebih banyak untuk mengubah wajah bola sepak domestik secara radikal di negara ini daripada import Perancis yang terkenal, Arsene Wenger. Rekod kemenangan 476nya hanyalah gambaran yang lebih kecil menunjukkan pencapaian, falsafah dan gayanya yang luar biasa di London Utara.

Bola sepak yang dimainkan oleh Arsenal tidak diragukan lagi menjadi pecah tanah pada akhir tahun sembilan puluhan dan banyak pasukan dihancurkan kerana pasukan Wenger sering dengan mudah menang dengan gaya dan bakat. Revolusi orang Perancis boleh dikatakan pencapaian yang paling penting.

Satu-satunya kekurangan dalam rekod prestasi Wenger adalah kemungkinan mencemarkan reputasinya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sehinggakan dia pasti mempunyai keraguan untuk terus bertahan walaupun ada sedikit rasa curang dan penggritikan yang dia telah terima. Namun, apabila semuanya sudah selesai, dia berada di kedudukan kedua dalam senarai ini, tiga kali Juara Liga Perdana, ditambah tiga kali pemenang Pengurus Musim. Semua itu, ditambah dia mencapai musim tanpa kalah di liga yang tidak mungkin dapat ditandingi.

Sir Alex Ferguson – 528 kemenangan

Walaupun tidak ada hadiah yang diberikan untuk meneka siapa yang akan mengataskan senarai ini, sambutan yang meriah pasti diberikan kepada Sir Alex Ferguson atas catatan pertandingannya yang luar biasa dan mengejutkan, tidak mungkin dapat dicapai lagi dalam sejarah bola sepak profesional. 528 permainan yang dimenangi dalam dua puluh satu musim sama dengan rata-rata kira-kira dua puluh lima kemenangan setiap kempen. Tidak hairanlah apabila dia dengan mudah merangkul tiga belas gelaran antara tahun 1993 dan 2013.

Ferguson yang berapi-api semangatnya menanamkan tekad untuk menang di semua pasukannya di United. Itu tidak semesti segala pasukannya selalu terbaik dan termudah di mengurus tetapi tidak ada saiangan yang berani mengigangap pasukan United dengan Ferguson di pucuk pimpinan senang ditewaskan. Walaupun terhalang dengan kebelakangan dua gol, sepuluh minit terakhir menentang pasukannya sering menyakitkan bagi pasukan pendahuluan kerana keputusan akhir akan memihak kepada pasukan Fergie.

Pemainnya juga harus menyesuaikan diri dengan taraf tinggi yang selalu dia tegaskan secara berterusan di dalam dan di luar padang. Sekiranya mentaliti anda tidak betul, anda mungkin tidak akan bertahan selama lima minit di bawah pandangan Ferguson yang selalunya garang. Dia meninggalkan United sebagai pengurus bola sepak global yang tidak dipertikaikan dan paling ikonik pada tahun 2013.

Walaupun setiap pengurus lain akan menarik nafas lega pada bulan Mei tahun itu bila Sir Alex Ferguson bersara, mereka semua akan terus berusaha dalam bayangannya selama bertahun-tahun yang akan datang.