Liga Perdana Berita

Kelab PL membincangkan musim berakhir 30 Jun di pertemuan Jumaat

Kelab Liga Perdana sedang mempertimbangkan, antara pilihan lain, komitmen untuk menyelesaikan musim sebelum awal bulan Julai dalam pertemuan pada hari Jumaat, Guardian memahami.

Resolusi untuk menghabiskan kempen 2019-20 pada 30 Jun, sama ada keseluruhan jadual permainan telah diselesaikan atau tidak, akan menjadi antara cadangan yang dikemukakan kepada liga.

Laporan menunjukkan bahawa langkah yang dicadangkan itu disukai oleh sebilangan besar anggota liga kerana salah satu faktor yang paling penting mendorong cadangan untuk diselesaikan pada jangka masa itu adalah berakhirnya banyak kontrak pemain dan kakitangan pada akhir bulan Jun.

Seorang eksekutif dari sebuah kelab terkemuka memberitahu Guardian bahawa dia agak santai, dengan Fifa telah mengeluarkan garis panduan minggu lalu yang menyatakan kontrak dapat dilanjutkan sehingga musim berakhir.

Namun, dia mengakui perkara itu ada di meja, dengan kelab lain bimbang undang-undang kontrak Inggeris menjadikan ketetapan badan pemerintah itu tidak relevan, mungkin menyebabkan beratus-ratus situasi yang berpotensi tidak dapat diselesaikan sekiranya lekapan berlangsung pada bulan Julai. Ini bererti bahawa pemain di luar kontrak kemudian dapat menahan diri dari aksi walaupun masih bergantung kepada kelabnya untuk baki permainannya.

Sekiranya langkah untuk menyelesaikan musim pada 30 Juni diundi, kebanyakan 14 kelab diperlukan oleh Liga Perdana untuk menyetujui setiap keputusan yang dibuat. Terdapat juga pertimbangan bahawa peluang untuk menyelesaikan jadual 38 permainan akan kelihatan jauh jauh kerana kebanyakan pasukan memiliki sembilan perlawanan lagi untuk dimainkan sementara empat – Manchester City, Sheffield United, Arsenal dan Aston Villa – mesti bermain 10. Ini adalah jadual yang sangat sibuk untuk membuat pemain bersiap sedia.

Pada masa ini idea yang dicadangkan tidak sama dengan membatalkan musim walaupun beberapa perlawanan tetap tidak dimainkan. Lagi pun masih tidak ada pasti usaha apa yang diperlukan untuk memutuskan jadual liga akhir yang akan meluas memuaskan hati semua.