Bundesliga Berita

Bundesliga mula bernafas semula

Ini mungkin bukan masa yang sesuai untuk melancarkan gila berjoget tetapi langit berawan gelap diatas Bundesliga baru bermula berterang. Berita hebat yang menyuntik harapan dan optimisme segar ke dalam hati ramai yang menunggu adalah bahawa kelab-kelab Bundesliga bermula hari ini dibenarkan untuk kembali ke latihan pasukan hari ini, dengan beberapa kelab memilih untuk melatih pemain dalam kumpulan kecil di tengah-tengah langkah berjaga-jaga sempena penyebaran wabak coronavirus.

Kemurungan itu telah berlaku di negara ini, malah di seluruh dunia, sejak bola sepak profesional digantung selama hampir sebulan dan DFL telah mengekalkan bahawa penggantungan sementara yang dikuatkuasakan akan tetap berlaku untuk bahagian atas sekurang-kurangnya sehingga 30 April.

Nota bunyian cerah kini telah muncul dengan berita rasmi bahawa kelab-kelab Bundesliga baru saja diberikan pelepasan untuk menyambung latihan hari ini. Pemimpin Liga Bayern Munich adalah antara yang pertama memanfaatkannya dan telah mula melatih pemain mereka dalam kumpulan kecil untuk mengurangkan risiko jangkitan koronavirus.

“Jelas sekali semua panduan kesihatan dipatuhi,” kata kelab itu dalam satu kenyataan.

“Jelas sekali latihan itu ditutup kepada orang ramai. FC Bayern meminta peminat untuk terus mengikuti garis panduan dan jangan sampai ke pusat latihan pasukan.”

Negara Jerman telah melihat bilangan orang yang dijangkiti dengan virus Covid-19 dengan cepat meningkat melebihi 100,000 hujung minggu ini dengan hampir 1,600 kematian selepas menjalani ujian positif terhadap virus yang membawa negara itu menjadi terkunci.

Walaupun latihan pemain-pemain disambung semula, satu lagi nota yang mengasyikkan telah berlaku apabila DFL membuatnya jelas pada minggu lalu bahawa mereka masih tidah tahu bilanya musim bola sepak akan disambung semula. Jelas sekali, pemberhentian bermain juga memberi kesan buruk terhadap kewangan kelab-kelab secara drastik sehingga sejauh dua minggu yang lalu kelab terkemuka seperti Borussia Dortmund, Bayern, RB Leipzig dan Bayer Leverkusen berkumpul untuk mewujudkan dana solidariti €20 juta untuk membantu kelab-kelab dua peringkat teratas.

Borussia Dortmund juga menyediakan sebahagian daripada stadium Signal Iduna Park mereka untuk rawatan kes-kes virus yang disyaki.

Nah, sekurang-kurangnya sekarang ada cahaya dalam terowong untuk kelab, pemain dan peminat bola sepak dengan sambungan latihan semula. Mari kita semua berdoa untuk mendapatkan berita yang lebih baik untuk segera disusuli!