Liga Super Malaysia Berita

Perlis lantik barisan kepimpinan baharu, mahu hidupkan semula bolasepak Singa Utara

Perlis mengumumkan barisan kepimpinan baharu sesi 2020 sebagai usaha untuk mengembalikan semula kegembilangan bolasepak Singa Utara pada masa akan datang.

Presiden PFA yang baharu, Zamri Ibrahim berkata, walaupun mereka sedang menjalani penggantungan daripada menyertai sebarang pertandingan bola sepak profesional sejak tahun lalu, ia tidak bermakna mereka sudah terkubur.

“Saya akui kita kena gantung dengan FIFA. Namun kita akan berjumpa dengan FAM untuk membuat rayuan kepada FIFA, supaya hukuman itu disemak semua. Sekurang-kurangnya beri sedikit ruang untuk PFA bermula semua. Kerana kita kena mula dari bawah,” katanya kepada Bernama.

Tambah Zamri, Perlis tidak akan dapat menjana pendapatan dan membayar hutang sekiranya jika tidak dapat menganjurkan atau menyertai sebarang pertandingan.

“Kita akan tumpukan dahulu masalah kewangan dan hutang PFA yang tertunggak sebelum kita bincangkan mengenai pasukan Singa Utara.

“Kita akan teliti semula semua tuntutan hutang yang betul-betul mematuhi kontrak dan selari dengan undang-undang menurut FAM. Ada dalam kalangan penuntut hutang yang hanya mengemukakan angka tanpa dokumen yang lengkap,.

“Saya tidak tahu berapa jumlah terkini hutang PFA. Ada cakap-cakap mulut kata RM800,000, RM1 juta, RM2 juta. Pelbagai… Tak ada dokumen atau hitam putih.

“Sebelum ini saya tidak diberitahu hutang terkini PFA. Jadi kita akan buat semakan semula untuk kenal pasti jumlah terkini…Kita ingin hidupkan semula PFA kerana rakyat ternanti-nanti.”