Luar Negara Berita

Faktor yang menghalang kebangkitan Coutinho

Barcelona menggunakan Philippe Coutinho dalam kedudukan yang salah dan akibatnya dia berjuang untuk selesa di kelab tersebut, kata Kevin Hatchard memberitahu talkSPORT.

Perancang tengah Brazil gagal memberikan persembahan yang diharapkan setelah menyertai Barcelona dengan harga £ 142 juta pada Januari 2018.

Terkini pemain ini dilaporkan mahu bergerak keluar dari Barcelona dan Liverpool adalah antara kelab yang berminat untuk membawanya pulang.

Sepanjang bermain untuk Barcelona, beliau hanya menjaringkan lima gol dan mencatat dua bantuan gol dalam 34 penampilan La Liga musim lalu.

Keraguan terhadap kemampuan beliau terus menerus dipersoal.

Kevin dalam satu temuramah mendedahkan faktor yang mengakitbatkan kegagalan Coutinho di Barcelona.

“Ernesto Valverde adalah peminat [Coutinho],” kata Hatchard, “tetapi dia belum berhasil tetapi dan telah bermain dalam banyak permainan

“Saya fikir beberapa perkara [telah menjejaskan masa beliau di Barcelona].

“Barcelona sebenarnya salah faham apabila menggantikan [Coutinho dengan] Andres Iniesta dalam sistem permainan Iniesta – dan Iniesta adalah satu-satunya, pemain yang luar biasa.

“Coutinho lebih berkesan apabila dia diletakkan di bahagian tepi padang dan dapat melakukan lebih banyak kerosakan ; saya fikir di situlah dia lebih selesa.

“Jadi dia terjebak [dalam kedudukan yang salah] dan keyakinannya telah rosak.”