Kolum

Kesebelasan terbaik Zidane sepanjang masa

Biarpun kejaya sebagai pengurus baharu bermula dalam beberapa musim sebelum ini, tetapi Zidane telah menjadi antara pengurus paling berjaya pernah dilahirkan di La Liga

Dengan memenangi Liga Juara-Juara sebanyak tiga dalam tiga musim berturut-turut, Zidane telah meletakkan rekod yang memberangsangkan selama mengurus Real Madrid.

Berikut adalah kesebelasan terbaik Zidane di Real Madrid.

(Photo by Jeroen Meuwsen/Soccrates/Getty Images)

Kaylor Navas  : Salah seorang penjaga gawang terbaik dalam bola sepak moden, tidak mengejutkan apabila Zidane mengambil langkah pertama untuk mengembalikan kembali zaman kegemilangan pemain kelahiran Costa Rica dan bekas pemenang Liga Juara-Juara.

Dani Carvajal  : Pemain pertahanan kanan Madrid ini adalah watak penting buat skuad Madrid biarpun mempunyai masalah kecederaan dan kecergasan. Beliau adalah barisan pertahanan utama yang sering menjadi pilihan Zidane.

Sergio Ramos : Ketua di Madrid yang terkenal dengan sikap keras beliau, sesuai dengan watak untuk pemain di bahagian pertahanan tengah. Zidane telah berjaya meletakkan rasa inginkan kejayaan kepada Ramos sejak Zidane mengambil alih kerusi pengurusan pada 2016.

Raphael Varane : Varane adalah salah seorang pertahanan tengah yang berjaya membuatkan posisi terbabit seperti sebuah seni – dengan bentesan keras, tandukan di udara dan sifat kepimpinan yang dipelajari daripada Ramos. Beliau sudah mempunyai empat Liga Juara-Juara dan satu Piala Dunia dan Zidane sering mendapatkan hasil yang terbaik daripada beliau.

Marcelo : Marcelo telah berjaya menguasai dua disiplin sepanjang membarisi kesebelasan utama Zidane – seorang pemain yang berjaya membuat segala halangan nampak mudah dan seorang pemain yang telah berkembang di bawah Zidane. Beliau telah memainkan peranan penting dalam mencipta kemenangan buat Real Madrid.

(Photo by David Ramos/Getty Images)

Casemiro : Casemiro gagal menyerlah sebelum kehadiran Zidane apabila dipinjamkan ke FC Porto selama semusim. Selepas kedatangan Zidane, beliau jelas menjadi watak penting dalam membantu bahagian serangan dan pertahanan Real Madrid.

Toni Kroos : Beliau adalah pemain tengah paling tenang di Real Madrid. Bijak mengawal bola, tidak bersikap terburu-buru dan sering memahami rakan sepasukan. Dari tahun 2016 hingga ke 2018, ancaman utama Madrid bukan sahaja hadir di bahagian serangan, tetapi di bahagian tengah yang diketuai oleh Kroos sambil dibantu oleh Modric.

Luka Modric : Modric adalah salah seorang dari pemain Madrid yang berjaya memecah kebuntuan bahagian serangan. Beliau berkemampuan untuk menjaringkan gol dan membantu dalam menghasilkan gol. Beliau adalah pemain tengah berpengalaman dan berjaya di bentuk menjadi pemain lebih hebat di bawah kendalian Zidane.

(Photo by Christopher Lee – UEFA/UEFA via Getty Images)

Gareth Bale : Bale dan Zidane mungkin terkenal dengan sikap dingin antara kedua-dua pihak, tetapi beliau juga adalah watak penting di bahagian serangan Madrid. Pada perlawanan pertama Bale di bawah kendalian Zidane, Bale berjaya menjaringkan hatrik dengan kemenangan 5-0 dan jaringan beliau menentang Liverpool di Kiev adalah antara yang terbaik pernah dihasilkan.

Karim Benzema : Benzema adalah penyerang yang tidak mementingkan diri sendiri dan mampu untuk menghasilkan yang terbaik untuk rakan-rakannya. Dengan 23 bantuan gol selama Zidane bersama Madrid, beliau telah menjadi watak penting dalam kesebelasan utama Zidane.

Cristiano Ronaldo : Zidane mengambil alih Madrid pada awal 2016 dan pada hujung tahu tersebut, Ronaldo berjaya memenangi Ballon d’Or keempatnya dengan jumlah undi tertinggi dalam sejarah. Setahun kemudian dia memenangi anugerah tersebut buat kali kelima. Zidane telah mengubah mengubah pemain kelahiran Portugal menjadi individu yang hebat. Setelah memenangi tujuh trofi dalam tempoh enam tahun di Bernabeu, Ronaldo menambah lapan lagi trofi dalam dua tahun di bawah kendalian Zidane.