Luar Negara Berita

Rasmi : Fernando Torres umum bersara

Penyerang Sepanyol yang memenangi Piala Dunia, Fernando Torres mengumumkan persaraan dari bola sepak pada hari ini, menamatkan kerjaya 18 tahun beliau.

Torres membuat debutnya di Sepanyol pada 2003 dan menjaringkan gol kemenangan pada final Kejohanan Eropah 2008 menentang Jerman sebelum membantu negaranya memenangi Piala Dunia pertama pada 2010.

Dia adalah penjaring terbanyak di Euro 2012 ketika Sepanyol berjaya mempertahankan gelaran mereka dan menjaringkan 38 gol dalam 110 penampilan untuk negaranya, menjadikannya penjaring gol Sepanyol ketiga tertinggi di belakang David Villa (59) dan Raul (44).

Torres, yang menjaringkan lebih daripada 100 gol bersama Atletico Madrid, turut pernah menyarung jeris untuk Liga Perdana bersama Liverpool dan Chelsea serta AC Milan dari Itali.

Dia meninggalkan Atletico untuk menyertai Sagan Tosu dari Jepun pada Julai tahun lalu.

“Selepas 18 tahun yang menarik, sudah tiba masanya untuk menamatkan kerjaya bola sepak saya,” tulis berusia 35 tahun di Twitter, sambil menambah bahawa dia akan mengadakan sidang akhbar di Jepun pada hari Ahad untuk menjelaskan keputusannya.

Torres selepas itu berpindah ke di Liverpool dan menjaringkan 81 gol dalam 142 perlawanan di semua pertandingan.

Dia berpindah ke Chelsea dari Liverpool dengan mencatat rekod perpindahan sebanyak £50 juta, dan memenangi Piala FA, Liga Juara-Juara dan Liga Europa bersama kelab London tersebut