Luar Negara Berita

Statistik baik daripada pasukan Man City

Kempen Liga Perdana Inggeris telah berakhir dengan Manchester City telah berjaya memenangi trofi kejuaraan dalam musim yang penuh drama bersama-sama dengan Liverpool.

Di samping mengumpul 98 mata yang mengagumkan, ia turut merekodkan 198 mata dalam tempoh dua musim dan mereka juga mempunyai beberapa rekod lain yang baik dalam dominasi di peringkat domestik.

City mencatat lebih banyak kemenangan di laman sendiri dengan 18 kemenagan, manakala rekod di laman lawan pula ialah 14 dan rekod paling baik dari mana-mana pasukan lain.

Dengan 32 kemenangan, ia menyamai rekod Liga Perdana yang ditetapkan oleh City musim lalu.

City menjadi pasukan pertama untuk mengakhiri kempen dengan 14 kemenangan berturut-turut, memecahkan rekod Arsenal 13 pada 2001-02.

Jumlah 95 gol adalah jumlah tertinggi yang tidak dapat dipecahkan oleh mana-mana pihak, dan City juga mempunyai lebih banyak cubaan ke arah pintu gol dengan 683 cubaan daripada mana-mana pasukan lain.

Sejumlah 26,576 hantaran telah direkodkan dan sebanyak 25,070 berjaya dilengkapkan.

City juga mempunyai penguasaan yang baik di atas padang dengan 68 peratus sepanjang kempen berlangsung.

Skuad Pep Guardiola mempunyai rekod yang baik dalam bertahan apabila hanya melepaskan 238 cubaan dan mereka sekarang berada di dalam perjalanan untuk melengkapkan treble domestik.