Luar Negara Berita

Pogba jalan penyelesaian kepada kelemahan Real Madrid

Zinedine Zidane telah mengarahkan pengurusan Real Madrid untuk menandatangani pemain pada jendela perpindahan musim panas 2019.

Pemain yang dikehendakinya adalah Paul Pogba dan walaupun memenangi Liga Juara-Juara bersama Toni Kroos, Luka Modric dan Casemiro, Zidane menginginkan rakan senegaranya di Estadio Santiago Bernabeu.

Los Blancos melihat Pogba sebagai pemain berbakat yang mampu untuk menutup kelemahan Madrid musim ini, di mana mereka melihatnya sebagai pemain yang mempunyai keperibadian yang tinggi, harga yang tinggi, gaji yang tinggi dan ejen yang mempunyai kemahuan yang tinggi.

Tiga tahun lalu, Pogba menjadi pemain paling mahal di dunia apabila dia meninggalkan Juventus untuk menyertai Manchester United dengan perolehan 14 juta euro dalam satu musim, manakala ejen beliau, Mino Raiola memperoleh sekitar 48 juta euro dari perjanjian tersebut.

Sekarang, Zidane tanpa berselindung mengakui kagum dengan pemain tengah tersebut.

“Saya suka Pogba,” kata Zidane.

“Dia pemain lain menyumbang banyak, ada beberapa pemain yang dapat menyumbang sebanyak dia dan dia boleh melakukan apa saja di padang.”

Pengurusan Real Madrid dikhabarkan sedang bekerja keras untuk menerima ketibaan beberapa pemain pada jendela musim panas ini, dengan lebih empat atau lima pemain dalam perjalanan ke Los Blancos.

Antara pemain tersebut adalah Eden Hazard yang bakal menelan belanja sekitar 100 juta euro dan mempunyai baki kontrak selama setahun bersama Chelsea.

Walau bagaimanapun, Pogba memerlukan rundingan dengan pihak United dan akan menelan lebih banyak duit.