Luar Negara Berita

Mbappe boleh menjadi lebih baik – Neymar

Penyerang Paris Saint-Germain, Neymar memuji rakan sepasukannya Kylian Mbappe yang kini menjadi penjaring terbanyak Ligue 1 sambil percaya beliau mampu untuk memberi lebih daripada itu.

Mbappe merekodkan 26 gol dalam memacu PSG ke persada liga dan bertindak cemerlang dalam Liga Juara-Juara sehingga dikeluarkan oleh Manchester United, dia juga merupakan pemain utama pasukan kebangsaan Perancis.

“Bagi saya, sekarang dia sudah menjadi fenomena,” kata Neymar kepada DAZN.

“Dia boleh mempunyai kerjaya yang hebat dan menjadi lebih baik daripada yang sudah ada. Saya tidak ragu-ragu mengenainya bahawa dia akan menjadi salah satu nama terbesar dalam bola sepak dunia.

(Photo by Jean Catuffe/Getty Images)

“Dia seorang yang tenang, gembira, penuh dengan kegembiraan, sentiasa bersedia untuk bercanda. Sudah tentu, dia masih ‘kanak-kanak’ dan perlu mendapat lebih banyak pengalaman.”

Sebelum ini Pele memuji Mbappe sebagai pemain yang luar biasa dan mampu untuk menjadi seperti lagenda Brazil tersebut. Tetapi Neymar juga tidak jauh daripada Pele apabila berjaya mengatasi rekod gol untuk Brazil.

“Saya tidak boleh menentukan siapa pemain terbaik atau kedua selepas Pele,” tambah Neymar.

“Bagi saya, kita semua penting. Pada masa lalu saya telah mengatakan bahawa setiap daripada kita telah membuat sejarah, setiap orang bermain dengan cara yang berbeza dan setiap orang penting pada masa tertentu.

(Photo by Anthony Dibon/Icon Sport)

“Ada nama-nama yang akan terus kekal di dalam sejarah, selalu ada orang Brazil penting dalam bola sepak. Ronaldo, Romario, Ronaldinho, Kaka, Zico, Rivaldo – saya boleh pergi selamanya.

“Ada banyak pemain yang penting dalam cara tersendiri mereka sendiri, sebab itu sangat sukar untuk memilih satu. Roberto Carlos, misalnya, bukan penyerang tetapi masih pemain dengan kisah yang luar biasa. ia tidak masuk akal untuk menduduki ranking pemain terbaik di era ‘post-Pele’.

“Saya sangat menghormati pemain yang membuat sejarah pada masa lalu, semua pemain yang dipanggil ke pasukan kebangsaan Brazil, kerana mereka adalah contoh kepada saya, mereka adalah ‘berhala’ saya. Setiap satu daripada mereka adalah penting. “