Malaysia Berita

Akademi JDT bakal bertemu Arsenal, Atletico Madrid dan Valencia

Kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) bakal menghantar skuad muda mereka ke kejohanan ‘JSSL Profesional Academies 7s’ di Singapura pada 19-21 April 2019.

Kejohanan itu bakal disertai oleh skuad Bawah 16 (B-16) tahun JDT di lihat bakal menerima saingan daripada beberapa kelab elit dunia yang berpangkalan di Eropah dan Asia.

Kejohanan ini adalah kejohanan besar yang bakal disertai lebih 400 pasukan pada edisi 2019, di mana pada permulaan kejohanan ini hanya 40 pasukan yang menyertai kejohanan ini pada 2013.

Antara nama-nama besar yang bakal menyertai kejohanan ini ialah Atletico Madrid (Sepanyol), Arsenal (England), Valencia (Sepanyol), Fulham (England), Urawa Red Diamonds (Japan), Perth Glory (Australia), Bangkok United (Thailand) dan juga Persib Bandung (Indonesia).

Pengarah Teknikal JDT, Alistair Edwards dalam kenyataannya yang dimuat naik di laman rasmi Facebook, Johor Southern Tigers berkata ia adalah satu penghormatan untuk dijemput bertanding dalam kejohanan yang disertai oleh beberapa kelab besar di rantau Asia dan Eropah.

“Penyertaan dalam kejohanan ‘JSSL Professional Academies 7s’ juga memberi peluang kepada anak-anak muda JDT untuk mempamerkan bakat mereka dan berkemungkinan dapat menarik perhatian dari kelab-kelab ternama Eropah.” katanya.

Kejohanan ini turut disertai beberapa lagenda bola sepak Eropah antaranya adalah Andy Cole, bekas penyerang England dan Manchester United.