Luar Negara Berita

‘Sebagai seorang pemain, saya tidur dengan cukup, tidak pergi ke bar dan hanya minum air kosong’ – Zinedine Zidane

Zinedine Zidane mengakui, perjalanan beliau ke puncak karier sebagai pemain profesional bola sepak adalah panjang dan sukar.

Bekas pemain Perancis ini telah menghabiskan hampir lima tahun masanya di Real Madrid dan telah memenangi Liga Juara-Juara Eropah dan La Liga bersama-sama Ronaldo, Beckham, Raul dan Luis Figo.

Walau bagaimanapun, perjalanan pertama beliau tidaklah begitu baik.

(Photo by Stephane Reix/Corbis/VCG via Getty Images)

“Ia jelas kepada saya sejak awal,” katanya kepada OTRO. “Apa yang saya mahu lakukan ialah bermain bola sepak. Tetapi saya menghadapi masalah di sekolah dan ibu bapa saya memberitahu saya untuk berhenti.

“Saya tahu dengan baik bahawa saya tidak mempunyai sikap yang baik. Kemudian, pada suatu hari mereka memberitahu saya ; ‘Kami tahu anda mempunyai sesuatu dalam fikiran anda, jadi lakukan apa yang anda mahu lakukan.’

“Sebaik sahaja saya mendapat kebenaran ibu bapa saya, saya memberi tumpuan dengan memberikan segala-galanya untuk mencapai apa yang saya mahu. Apabila tiba di Cannes, saya menyertai latihan profesional dan memberitahu diri saya: ‘Saya mahu melakukan ini.’

(Photo by Manuel Blondeau/Photo & Co./Corbis/VCG via Getty Images)

“Dari saat ini, saya melakukan segala yang saya mahu untuk menjadi yang terbaik.”

Selepas menyertai Cannes pada usia 17 tahun, Zidane mengubah gaya hidupnya demi untuk mencapai puncak permainan.

“Saya tidur dengan baik, saya bukan orang bodoh yang mengunjungi semua bar, saya hanya minum air kosong,” katanya.

“Saya meletakkan segala-galanya untuk menjadi pemain terbaik, saya terpaksa melakukannya. Ini adalah cara saya untuk membuat ibu bapa saya bahagia, kerana ia adalah hidup saya, tetapi saya juga melakukannya untuk membuat mereka bangga.

(Photo by Warren Little/Getty Images)

“Untuk membuat diri anda dikenali, anda perlu bermain, anda perlu menjadi baik, tidak seperti hari ini. Mula-mula anda harus menunjukkan bahawa anda berbeza dengan orang lain, kerana pada masa itu terdapat bilangan pemain yang terhad – hanya satu atau dua anak muda setiap pasukan.

“Hari ini semuanya berubah, ia berjalan lebih cepat, dan sebagai pemain, mereka tidak lagi takut untuk membuat kesilapan.”