Luar Negara Berita

Henderson Terdorong Daripada Kekecewaan Lalu

Pemain tengah England, Jordan Henderson percaya beliau boleh menggunakan pengalaman yang dimiliki oleh beliau untuk membantu memotivasikan dirinya dan rakan sepasukan.

Henderson adalah sebahagian daripada pemain Liverpool yang tewas 3-1 kepada Real Madrid pada final Liga Juara-Juara tahun lalu sebelum menyertai skuad England ketika mereka melepasi separuh akhir Piala Dunia di Rusia.

Menjelang kempen kelayakan menentang Republik Czech dan Montenegro, beliau berikrar untuk membayar kekecewaan itu dengan memenangi trofi untuk England di masa hadapan.

“Saya fikir ia sentiasa kekal dengan saya, detik-detik itu,” kata Henderson.

(Photo by Matthew Lewis/Getty Images)

“Ia memberi anda lebih banyak motivasi untuk terus berjalan, tetap mahu berada dalam kedudukan itu sekali lagi bagi membuatnya dengan betul, dan melangkah ke pentas akhir.

“Ini pasti motivasi tambahan yang saya gunakan. Saya mempunyai pengalaman bermain di peringkat akhir tetapi saya tidak pernah berjaya memenangi trofi, dan sekarang ia langkah seterusnya.

“Saya tidak benar-benar melihatnya [pengalaman] sebagai manfaat untuk saya, saya melihat ia sebagai manfaat untuk pasukan lebih daripada apa-apa.

“Apabila anda mempunyai pemain yang pernah berada dalam situasi sebelumnya, pengalaman, permainan besar, separuh akhir, final, maka itu bagus untuk pasukan – terutama untuk membantu para pemain muda menghadapi peluang yang lebih besar dan memberi mereka sedikit pengalaman mengenai apa yang diharapkan.

“Semakin banyak pemain yang telah beraksi di peringkat akhir, lebih banyak peluang kami.”