Malaysia Berita

PKNS Beri Sokongan Penuh Kepada MFL

Pemegang taruh Malaysian Football League (MFL) kekal pendirian untuk memberikan sokongan teguh kepada penganjur Liga Malaysia itu di sebalik keputusan penamatan kontrak penajaan Telekom Malaysia (TM).

Jumaat lalu, MFL telah mengumumkan penamatan kontrak penajaan bersama TM yang sebelum ini ditandatangani perjanjian tempoh lapan tahun pada Januari tahun lalu, selepas mencapai kata sepakat dalam satu mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah di Hotel Thistle, Johor Bahru.

PKNS FC yang juga merupakan antara 24 pasukan rakan kongsi MFL menegaskan sentiasa menyokong penuh keputusan yang dibuat Ahli Lembaga Pengarah MFL berkenaan penamatan kontrak penajaan bersama TM.

Menurut Setiausaha Agung Kelab Bolasepak PKNS, Md. Adi Harmizi Ariffin memberitahu PKNS FC percaya keputusan tersebut dibuat setelah penilaian sebaiknya demi kelangsungan kemajuan bolasepak negara.

Tambah Adi Harmizi, beliau positif kesemua pemegang taruh MFL dapat menarik nafas lega apabila Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam tetap memberikan jaminan geranan tahunan akan diberikan kepada rakan kongsi biarpun ketiadaan TM pada musim ini.

“PKNS FC menaruh keyakinan yang tinggi kepada Pengerusi MFL, DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim dalam usaha mendapatkan penaja baharu.

“Jaminan yang diberikan oleh MFL berkenaan geran tahunan amatlah melegakan pasukan, kerana sedikit sebanyak ianya membantu pasukan.

“Apa yang pasti, PKNS akan sentiasa bersama-sama MFL dalam memastikan sukan bola sepak kekal di landasannya,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Selangor (FAS), Dr. Johan Kamal Hamidon turut senada dengan Adi Harmizi dengan memberitahu pihaknya telah bersedia untuk menghulurkan bantuan sekiranya MFL mahu pertolongan daripada pihaknya.

“Memang benar geranan tahunan menjadi tanggungjawab MFL tetapi kami sebagai rakan kongsi berpendapat apa yang berlaku kepada MFL turut menimpa kepada kami.

“Ia bukan masa untuk menuding salah siapa tetapi saya percaya kesemua pemegang taruh memiliki ideal untuk mencari jalan penyelesaian dalam isu ini berbanding mencari kesilapan mana-mana pihak.

“Daripada pihak FAS sendiri, kami bersedia bila-bila masa untuk menghulurkan bantuan kepada MFL sekiranya memerlukan bantuan kami tidak kira apa jua aspek,” ujarnya.

Sementara itu, Setiausaha Kehormat Persatuan Bolasepak Perak (PAFA), Tajul Hasnan Omar menegaskan pihaknya sentiasa optimis kepada MFL yang berusaha keras menyelesaikan masalah ketiadaan TM selaku penaja utama Liga Malaysia musim ini.

Bagaimanapun, Tajul menggesa rakan kongsi MFL agar tidak cepat melatah di sebalik ketiadaan syarikat telekomunikasi itu dengan kekal yakin kepada kepimpinan Tunku Ismail dalam usaha memartabatkan liga tempatan.

“Kita sedia maklum dengan keputusan Ahli Lembaga Pengarah MFL berhubung penamatan kontrak penajaan TM baru-baru ini, meskipun agak mengejutkan, pihak PAFA tetap percaya pihak MFL akan berusaha untuk mencari jalan penyelesaian iaitu penaja lain.

“Kami akan sentiasa memberikan kerjasama kepada MFL dan kita tahu kesukaran yang dihadapi oleh MFL apatah lagi penajaan TM adalah punca pendapatan geran tahunan kepada setiap pasukan namun kita akan memberikan ruang secukupnya kepada MFL mencari dana lain.

“Tidak perlu untuk setiap pasukan melatah dengan situasi ini kerana penamatan kontrak TM oleh MFL itu adalah keputusan terbaik untuk kelancaran liga musim ini,” katanya.