Eropah Berita

Mane Julang Liverpool

Sadio Mane muncul wira apabila meledakkan dua gol untuk membantu Liverpool menewaskan Bayern Munich pada pertembungan kedua pusingan 16 Liga Juara-Juara awal pagi tadi.

“Gol pertamanya luar biasa, begitu tenang sebelum dia melakukan penyudah,” kata pemain tengah Liverpool, James Milner. “Dia berada tepat pada masanya dan harap ia dapat diteruskan sehingga akhir musim nanti.”

Gol kedua Reds disumbangkan oleh pertahanan tengah, Van Dijk untuk hasil daripada tandukan dan Mane melengkapkan malam Liverpool apabila berjaya menyumbat gol kedua bagi menjamin slot ke suku akhir buat Liverpool.

“Ia satu perkara yang bagus untuk bola sepak Inggeris dan itu yang kamu mahukan,” kata Milner. “Kami mempunyai perasaan yang baik sejak tahun lalu, jadi kami berharap dapat membawa momentum itu dan melangkah sejauh mana termampu.”

(Photo by TF-Images/Getty Images)

Untuk rekod, ini adalah kali terakhir pasukan Bayern gagal untuk mara ke suku akhir Liga Juara-Juara sejak kali terakhir pada 2011.

“Kedua-dua pasukan sangat berhati-hati dalam satu tempoh yang lama, tetapi gol kedua membuang kepercayaan yang ada dalam diri kami,” kata pertahanan Bayern, Mats Hummels.

“Jurgen Klopp sangat bagus dalam mengimbangi kekuatan lawan dan dia sekali lagi dapat melakukannya. Kami tidak bermain dengan begitu baik dalam usaha mencipta peluang pada tahap ini.”

Kemenangan ini meletakkan Liverpool sebagai pasukan ke empat yang mara ke lapan terbaik setelah kali terakhir empat wakil England di saingan suku akhir adalah pada musim 2008/09.