Luar Negara Berita

Perginya Seorang Jentera Tengah Arsenal

Pemain tengah Arsenal, Aaron Ramsey akan meninggalkan kelab itu selepas 11 musim untuk menyertai Juventus, kata kelab Serie A pada hari Isnin sambil mengesahkan Welshman telah menandatangani kontrak empat tahun.

Pemain berusia 28 tahun itu akan menyertai pasukan Turin pada bulan Julai dan menjadi pemain Wales ketiga bermain untuk mereka selepas John Charles pada tahun 1957 hingga 1962, dan Ian Rush.

Ramsey telah membuat 256 penampilan Liga Perdana sejak menyertai Arsenal dari Cardiff City pada tahun 2008 tetapi di lihat berjuang untuk kesebelasan utama di bawah Unai Emery musim ini dan gagal mencapai kesepakatan pada kontrak terbarunya yang membuatkan beliau memilih untuk keluar.

Kebuntuan dalam mencapai kesepakatan perjanjian baru itu membolehkan beliau untuk berunding pra-kontrak dengan kelab asing sejak 1 Januari.

BBC mengatakan bahawa Ramsey akan memperoleh lebih dari £ 400,000 seminggu di Juventus, menjadikannya pemain berpendapatan tinggi Britain berdasarkan gaji asas.

Ramsey telah membuat 22 penampilan liga untuk Arsenal musim ini, bermain di posisi nombor sembilan dan menjaringkan gol dua kali musim ini, termasuk jaringan yang luar biasa menentang Fulham pada bulan Oktober yang dianggap oleh penyokong sebagai jaringan terbaik musim ini.

Beliau sebelum ini dipinjamkan selama sebulan ke Nottingham Forest dan Cardiff City pada musim 2010-11 untuk membantu beliau mendapatkan semula prestasi terbaik beliau setelah pulih dari kecederaan.

Ramsey mengeluarkan kenyataan di Twitter dan berterima kasih kepada peminat Arsenal yang “setia dan menyokong”.

“Anda mengalu-alukan saya sebagai seorang remaja dan telah berada di sana untuk saya melalui semua kejayaan yang saya temui semasa saya di kelab,” katanya. “Ia adalah dengan berat hati yang saya perlu pergi selepas 11 tahun yang luar biasa di London Utara.”

Arsenal berkata dalam satu kenyataan bahawa Ramsey telah membuat “sumbangan hebat” kepada kelab.

“Dia selalu menjadi pemain profesional yang sempurna dan sentiasa mempunyai tempat yang istimewa di hati dan kenangan peminat Arsenal di seluruh dunia,” katanya.