Malaysia Berita

Perak Mahu Lakar Kemenangan Pada Aksi Kelayakan Liga Juara-Juara Asia

Ia akan menjadi pengalaman yang sukar untuk dilupakan bagi Perak yang bakal membuat penampilan sulung pada aksi kelayakan Liga Juara-Juara Asia.

Jurulatih Perak, Mehmet Durakovic menggesa pemainnya, terutama Firdaus Saiyadi dan Ahmad Khairil Anuar untuk menghargai masa bermain di pentas besar apabila mereka bakal bertembung dengan kelab Hong Kong, Kitchee di Stadium Perak hari ini.

“Perak telah bermain di Piala AFC tetapi ini adalah peringkat terbesar pasukan. Saya telah bermain dan dilatih dalam kejohanan ini tetapi kebanyakan pemain di Perak tidak pernah bermain di peringkat ini, “katanya.

“Kitchee adalah pasukan yang berpengalaman dengan beberapa bakat asing yang menarik tetapi kami mengenali mereka dengan baik dan kami mempunyai kelebihan di rumah.

“Kita boleh lakukan dengan baik jika kita dapat mengatasi kegelisahan kita. Pemain seperti Fie (Firdaus) dan Beto (Ahmad Khairil) perlu belajar dari pengalaman ini, “kata Durakovic.

Bintang Brazil, Lucas Silva, berkata cuaca panas di Perak tidak akan menjadi masalah.

“Brazil juga seperti Malaysia. Jadi, cuaca tidak menjadi masalah bagi saya. Kami yakin mengenai peluang kami dan matlamat kami adalah untuk bermain dengan pasukan Korea pada peringkat playoff, “kata Silva.

Jurulatih Kitchee, Alex Chu Chi Kwong berkata: “Kami bermain di Malaysia tiga tahun lalu menentang Kelantan dalam Piala AFC. Pasukan Perak ini pantas dan kita perlu berhati-hati dengan nombor sembilan mereka (Gilmar Filho).

“Dia tinggi, kuat dan memegang bola dengan baik. Ia akan menjadi perlawanan yang bagus untuk peminat tetapi saya mahu pasukan saya maju ke peringkat seterusnya, “katanya.

Pemenang bakal bertemu dengan kelab Korea, Ulsyan Hyundai pada pusingan playoff.