Luar Negara Berita

Thailand Lepaskan Hakeem al-Araibi

Mahkamah di Thailand hari ini meluluskan permintaan kerajaan untuk menggugurkan kes ekstradisi terhadap seorang pemain bola sepak yang menghadapi keputusan untuk dihantar pulang ke negara asalnya Bahrain, di mana dia berkata dia mungkin akan dipenjarakan dan diseksa.

Keputusan ini membuka jalan bagi pemain, Hakeem al-Araibi, untuk kembali ke Australia, di mana dia mempunyai status pelarian.

Hakeem al-Araibi, 25, pemain bintang pasukan bola sepak kebangsaan Bahrain, melarikan diri dari negara asalnya pada 2011 semasa tindakan keras terhadap penunjuk perasaan Arab Spring. Beliau berkata beliau diseksa oleh pasukan keselamatan kerajaan. Beliau kini bermain bola sepak untuk pasukan kecil di Melbourne, Australia.

Selepas penangkapannya pada November lalu di lapangan terbang Bangkok, di mana dia dan isterinya merancang untuk berbulan madu, beliau telah menjadi tumpuan para diplomat, tokoh sukan terkenal dan kempen media sosial di bawah tanda pagar #savehakeem.

Peguam yang mewakili Hakeem al-Araibi menjangkakan beliau akan dibebaskan dari tahanan pada hari ini dan terbang kembali ke Australia sebaik saja pelepasannya diluluskan.

“Ini adalah hasil terbaik,” kata peguam, Natalie Bergman. “Ia sepatutnya berlaku dari awal, tetapi lewat lebih baik daripada tiada apa-apa yang berlaku.”