Berita Asian Cup

Zaccheroni Tarik Nafas Lega Selepas Tewaskan Australia

Alberto Zaccheroni lega pasukannya, United Arab Emirates (UAE) berjaya meraih kemenangan 1-0 ke atas Australia pada suku akhir Piala Asia malam tadi.

Pertahanan Zaccheroni bertahan dengan baik untuk menahan asakan daripada Socceroos dalam usaha untuk mempertahankan jaringan tunggal pada minit ke 64.

“Australia adalah juara dalam edisi terakhir pertandingan ini dan mereka mempunyai pasukan yang sangat kuat, dan saya tidak tahu bagaimana kami akan melakukannya jika kami terpaksa bermain 120 minit hari ini,” kata Zaccheroni. “Saya tidak pasti kami akan dapat melakukannya.

“Kami adalah pasukan teknikal dan kami profesional dalam mengawal bola, tetapi Australia adalah pasukan yang sangat kuat yang bergantung kepada bola di udara dan semasa permainan ini mereka sangat bergantung pada itu.”

“Australia juga merupakan pasukan yang sangat baik dan mereka sangat teratur, mereka menjaga bola dengan baik dan merupakan pasukan kuat yang sentiasa menunjukkan inisiatif untuk melancarkan serangan. Mereka adalah salah satu pasukan terbaik di Asia.

“Tetapi ini adalah satu motivasi hebat untuk pemain kami, kemenangan hebat dan ia menunjukkan kekuatan pasukan kebangsaan UAE.”

UAE kini bakal menghadapi Qatar di separuh akhir pada hari Selasa, dengan harapan memperoleh tempat di final untuk kali kedua dalam sejarah mereka.

“Saya seorang jurulatih praktikal dan saya sentiasa bersedia untuk sebarang kritikan,” kata Zaccheroni. “Kerja saya adalah untuk mencari dan mencari cara yang stabil bermain dan peranan saya sebagai jurulatih adalah untuk membuat sebahagian besar elemen saya mempunyai cara yang betul dan bermain gaya seimbang dalam pertahanan dan serangan.

“Kami terpaksa bermain secara kolektif hari ini. Perkara yang paling penting ialah pemain mempunyai keyakinan terhadap jurulatih dan mereka memahami cara saya bermain. Mereka adalah pemain asli dan mereka menunjukkan kualiti mereka sepanjang 90 minit.

“Seluruh pasukan mahu menang malam ini dan terima kasih kepada peminat yang berdiri di belakang kami sepanjang masa. Kami sangat gembira kerana kami membuat mereka gembira malam ini. “