Luar Negara Berita

Guardiola Dalam Misi Mencari Pengganti Fernandinho

Pep Guardiola mengakui beliau dalam misi mencari pengganti jangka panjang untuk Fernandinho.

Pemain berusia 33 tahun itu telah menjadi salah satu pemain paling penting dalam barisan City semasa tiga musim di bawah kendalian Guardiola di kelab itu. Dengan kerja kerasnya dan keupayaannya sebagai pemain tengah dalam menyerang dan bertahan adalah sesuatu yang sukar untuk dicari ganti.

Guardiola mengakui dia tidak dapat mengharapkan Fernandinho, yang ditandatangani dari Shakhtar Donetsk pada tahun 2013, untuk bermain lebih banyak untuk City ketika dia semakin tua, dan menambah penyelesaian harus dijumpai untuk musim depan.

“Ia tidak mudah untuk mencari kualiti spesifik pemain,” kata Guardiola.

“Mungkin tidak ramai, tapi ada pemain yang boleh bermain dalam peranan itu.”

Bekas bos Barcelona dan Bayern Munich menambah: “Khususnya dengan peranan Fernandinho, ia sangat sukar dicari. Dia tahu Liga Perdana Inggeris, selepas tiga tahun bersama di sini, dia tahu semuanya dan itu sangat penting.

“Tetapi, sudah tentu, untuk musim depan ia menjadi sasaran penting untuk dicari, dia akan menjadi 34 dan dia tidak boleh bermain setiap hari.”

Terdapat laporan dalam akhbar British menunjukkan pemain tengah Portugis Wolves, Ruben Neves mungkin pengganti jangka panjang untuk Fernandinho, walaupun peranan mereka sedikit berbeza.

“Ruben Neves adalah pemain yang sangat baik,” kata Guardiola.

“Sistem di Wolves melibatkan dua pemain tengah yang bertahan, dia pemain yang sangat baik.

“Terdapat banyak kelab di dunia, ramai yang mempunyai pemain tengah terbaik di dunia, dan kebanyakan mereka boleh bermain di sini. Tetapi kebanyakan mereka berada dalam kontrak.”

Tetapi Guardiola menegaskan, untuk kesemua kekayaan City, ada batas anggaran perpindahan mereka.

“Sebulan yang lalu, saya mula membaca:” Ruben Neves, £ 100 juta ($ 129 juta, € 112 juta). “Itu tidak akan berlaku, kami tidak akan membayar £ 100 juta untuk pemain tengah.” Kata beliau kepada media.