Luar Negara

Pertahanan skuad kebangsaan Filipina ikat kontrak sertai kelab Denmark

Pemain pertahanan skuad kebangsaan Filipina, Daisuke Sato sangat gembira untuk memulakan kerjaya baru bola sepaknya di Denmark. Dalam temu bual dengan Fastbreak, pemain berdarah campuran Jepun dan Filipina ini menyatakan dia telah menandatangani kontrak tiga tahun dengan Alliance Club Horsens, sebuah kelab dalam liga utama, Superliga Denmark.

“Pengurus Horsens memanggil saya hampir setiap hari melalui telefon dan saya rasa mereka serius dan memerlukan saya,” kata Sato.

“Dan kelab itu mempunyai projek besar untuk saya pada masa yang akan datang.”

Sato bermain untuk Perbandaran Clubul Sportiv (CSM) Politehnica Iasi sebelum berpindah ke Horsens. Dia membuat 24 penampilan untuk kelab Liga Romania. Sato menjaringkan gol dalam kemenangan Azkals 4-3 ketika menentang Tajikistan di Dunshabe dalam kejohanan Piala Asia.

Selain bermain dengan pasukan dalam liga bola sepak utama Denmark, Sato gembira memperlihatkan apa yang boleh dilakukan pemain bola sepak Filipina di Eropah. “Liga Denmark adalah tempat pencari bakat dari liga besar Jerman, England, Belgium dan Belanda untuk memancing pemain.

Ia adalah liga yang baik untuk saya demi masa depan, “jelasnya.

Sato adalah satu-satunya pemain Filipina atau Asia dalam kelab Horsens. Sebelum mencuba nasibnya di Eropah, Sato bermain untuk Global FC di Liga Bola Sepak United.