Liga Super Malaysia

Khairul Helmi mahu Kedah catat kemenangan berterusan dalam Liga Super

Masih segar dari rehat lima minggu daripada aksi Liga Super Malaysia (MSL), kapten Kedah Khairul Helmi Johari mahu Kedah mencatat kemenangan berterusan pada separuh kedua musim ini apabila menyambut kedatangan Perak pada hari Sabtu ini.

Kedah berada dalam prestasi terbaik sebelum liga dihentikan seketika untuk aksi perlawanan antarabangsa dan bulan Ramadan, telah memenangi empat daripada lima perlawanan terakhir untuk menduduki tempat kedua dengan Pahang yang terikat 24 mata. Kedua-dua pasukan adalah enam mata di belakang pendahulu liga super dan juara bertahan tiga kali, Johor Darul Ta’zim (JDT).

Khairul, yang telah menikmati piala kedua musim ini selepas kejayaan final Piala FA ke atas Pahang pada 20 Mei, yakin rakan sepasukannya sudah bersedia sepenuhnya untuk perlawanan yang akan datang.

“Saya yakin semua pemain bersedia memulakan cabaran liga musim kedua yang bermula Sabtu ini.”

“Kami mahu kembalikan stamina pada tahap terbaik selepas bercuti hari raya dan melihat kepada latihan semalam, saya yakin pemain kembali bersedia sebelum bermulanya liga pada sabtu ini.”

“Sejak memulakan latihan, semua pemain bersemangat dan ceria memulakan kembali aksi perlawanan bertemu Perak selepas bercuti bersama keluarga masing masing sempena hari raya.”

“Kali terakhir sebelum liga bercuti sebelum bulan puasa lalu, Kedah mengutip tiga mata menewaskan T-Team 3-0 di laman sendiri dan ini sedikit sebanyak memberi semangat untuk pemain meneruskan rentak kemenangan dicari,” katanya kepada Berita Harian.

Pemain Kedah memulakan latihan minggu ini dengan semangat tinggi. Mereka dilatih oleh Nidzam Adzha, yang telah diberikan tugas sebagai pengendali sehingga hujung musim.

Pemain tengah Kedah, Liridon Krasniqi telah memendekkan percutiannya untuk bekerja dengan mengasah kemahiran set-piecenya.

“Noo Days Off,” adalah jawapan Krasniqi di laman Instagramnya sambil mengamalkan tendangan bebas dalam sesi latihan solo.

Sejak menyertai Liga Super pada musim 2016, Kedah telah memenangi semua trofi domestik, kecuali Liga Super.

Perak yang menduduki tangga ke 4 liga super telah mula meningkat selepas memperoleh satu mata dalam empat perlawanan terakhir mereka.

Tetapi Mehmet Durakovic telah membawa masuk dua pemain import Brazil yang dia berharap akan mengubah cabaran itu menjadi kemenangan. Bekas penyerang Kelantan dan Sarawak, Gilmar telah menyertai Perak dari Boa Esporte Clube untuk menggantikan Faton Toski yang tidak berjaya memikat pengurusan.

Gilmar Da Silva kembali mewarnai Liga Super dan menyertai pasukan Perak. (Gambar: Utusan)

Menambah kecenderungan dan kerajinan di bahagian tengah Mehmet ialah Leandro Dos Santos, yang bermain untuknya ketika di Selangor. Dos Santos berhubung dengan jurulatih Australia itu selepas meninggalkan kelab Brazil, Luverdense Esporte Clube.

Pertemuan terakhir antara kedua-dua pasukan itu berakhir dengan seri 1-1 di Ipoh pada 26 April.

sumber: ESPNFC & Berita Harian