Liga Perdana Berita

Sebab sebenar mengapa Mauricio Pochettino meninggalkan Chelsea

Mauricio Pochettino telah memutuskan untuk menamatkan masanya di Stamford Bridge, setelah meninggalkan Chelsea dengan persetujuan bersama dengan pemilik, dengan mereka yang rapat dengan pengurus menegaskan keinginannya untuk berbuat demikian telah menjadi lebih kuat padda akhir musim.

Nampaknya pelatihArgentina itu telah mahu keluar selama berminggu-minggu, setelah mendapati ia agak terlalu tercabar untuk bekerja dalam struktur kelab itu yang tidak ideal. Chelsea kini dikemukakan dengan cabaran untuk meyakinkan pengurus lain dengan profil yang diperlukan untuk menyertai, kerana beberapa keputusan lain perlu dibuat untuk memenuhi Peraturan Keuntungan dan Kemampanan.

Pochettino telah dikatakan tidak senang tentang potensi jualan Conor Gallagher dan Trevoh Chalobah. Bekas bos Tottenham dan Paris Saint-Germain itu kini pastinya akan menjadi minat segera kepada Bayern Munich, Juventus dan Manchester United, dengan pasukan raksasa Bundesliga dikatakan telah mempertimbangkan secara aktif kemungkinan untuk mengambil pelatih Argentina itu.

Apabila prestasi Chelsea semakin buruk awalnya, perbincangan negatif adalah perkara yang dirundingkan oleh pihak pemilik, dengan khabar angin mengenai hierarki Amerika kelab itu mempertimbangkan untuk membenarkan Pochettino keluar dari kelab. Bagaimanapun, pemulihan akhir musim yang menyegarkan dengan kemenangan berturut-turut menyaksikan pemilik Todd Boehly akhirnya mengeluarkan beberapa pujian awam mengenai Pochettino.

Kekecewaan bagi Pochettino ialah dia tidak mempunyai jaminan bahawa penambah baikan yang diperlukan akan dilakukan. Satu lagi isu utama ialah ketidakpastian di sekitar hala tuju jangka sederhana, keadaan yang diburukkan lagi dengan gangguan daripada hierarki pemilik.

Ini jelas merupakan detik ambang yang penting untuk kelab kerana pelantikan pengurus baharu seterusnya jelas sangat penting. Roberto De Zerbi menawarkan satu penyelesaian pantas yang berpotensi, setelah keluar dari Brighton and Hove Albion, walaupun terdapat saingan sengit daripada Juventus. Terdapat berita yang mengatakan bahawa hieraki Chelsea mahu melantik pengurus projek jangka panjang dan berminat dengan Kieran McKenna di Ipswich Town.

Kini tinggal untuk dilihat sama ada Chelsea berada pada tahap huru-hara yang lebih besar berbanding di bawah Roman Abramovich, apabila Brendan Rodgers berkata dia tidak akan pergi ke sana sebagai jurulatih baharu kerana dia mahu membina kerjaya.

Bagi Pochettino, pengurus Argentina itu perlu berhemat mengenai destinasi seterusnya. Walaupun berjaya keluar dari Stamford Bridge dengan reputasinya masih utuh berikutan musim yang tidak stabil selepas mewarisi pasukan yang dipasang mahal yang terdiri terutamanya daripada pemain lebih muda dan juga bakat yang tidak berpengalaman, ia masih menjadi dua pekerjaan yang huru-hara berturut-turut untuknya yang boleh melihat beberapa noda kotor pada CVnya – goyah dari Paris Saint-Germain dengan bintang-bintang teratas saperti Neymar, Mbappe dan Messi, kepada kumpulan bakat muda yang belum terbukti di Stamford Bridge.