Liga Perdana Berita

Haaland mengatakan semuanya – “Jika anda tidak memenuhi apa yang dia jangkakan anda mempunyai masalah besar”

Pemandangan yang kini dikenali, yang entah bagaimana menjadi sangat selesa apabila telatah perayaan pemain Manchester City semakin meningkat meraikan trofi Liga Perdana sejak beberapa musim yang lalu mengatakan semuanya – selera Manchester City yang tidak pernah puas untuk trofi menandakan berita buruk yang berterusan untuk mana-mana kelab yang berharap untuk memecahkan cengkaman pasukan Pep Guardiola di bola sepak Inggeris.

Yang memang menyedihkan, kadang-kadang terdapat pakar dan bekas ikon bola sepak dari zaman lalu yang suram yang berpendapat bahawa kejayaan City sebahagian besarnya adalah disebabkan Guardiola mempunyai pemain terbaik sahaja – jelas kesimpulan yang berbahaya memaksudkan poket City yang dalam sebab kekayaan tak terhenti pemilik Timur Tengah mereka menjadi satu-satunya sebab yang jelas membelikan mereka bakat bola sepak terbaik di dunia, yang dengan senangnya membolehkan mereka meraih kejayaan pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini, kejayaan jelas tidak dikaitkan dengan sebarang kepandaian atau genius dari pihak Guardiola, yang telah lama memenangi hati dan kekaguman segala pemain dan peminat di seluruh La Liga, Bundesliga dan kini Liga Perdana.

Graeme Souness, untuk satu, telah menolak idea bahawa pengurus Manchester City Guardiola adalah seorang yang genius, dan mengaitkan kejayaannya sebagai “mempunyai pemain terbaik”. Komen Souness, yang dibuat pada podcast baharu William Hill ‘Three Up Front’, turut menampilkan Simon Jordan dan Troy Deeney.

Walaupun Guardiola mengumpul 38 trofi utama yang mengagumkan bersama Barcelona, Bayern Munich dan Manchester City, Souness tidak bersedia untuk memberikan gelaran genius kepadanya, kerana ikon Scotland itu percaya bahawa pemain berkaliber dalam pelupusan Guardiola yang menjadi penentu trofinya.

Semasa perbincangan podcast, Souness berkata: “Pep Guardiola telah menguruskan tiga kelab dan dalam kesemuanya dia mempunyai kumpulan pemain terbaik dalam apa jua liga yang dia pernah sertai.

“Dia mengambil alih kumpulan pemain yang luar biasa dalam setiap kes,” tambah Souness.

“City adalah pasukan terkaya di England dan mereka hanya memerlukan sedikit perubahan apabila dia mengambil alih.

“Beliau jelas menguruskan pemain dengan sangat baik, tetapi tidak ada yang genius di sana. Ia hanya mengenai mempunyai pemain terbaik. Jika anda mempunyai pengurus biasa dengan pemain yang hebat, maka anda mempunyai peluang untuk berjaya.”

Sungguh menakjubkan betapa rabun, ikon seperti Souness entah bagaimana tidak menyedari bahawa dia secara tidak sengaja menembak dirinya sendiri di kaki mengisytiharkan bahawa Guardiola ‘jelas menguruskan pemain dengan sangat baik, tetapi tidak ada genius di sana. Ia hanya mengenai mempunyai pemain terbaik. Jika anda mempunyai pengurus biasa dengan pemain yang hebat, maka anda mempunyai peluang untuk berjaya.’

Apakah omong kosong yang kita dengar di sini keluar dari mulut seseorang yang pernah dipandang tinggi kerana kehebatannya di atas padang pada kemuncaknya?

Bagi seseorang – walaupun tidak dibandingkan dengan Messi mahupun Ronaldo – yang karier bermainnya paling diingati selama tujuh musim di Liverpool, di mana dia memenangi lima Kejohanan Liga, tiga Piala Eropah dan empat Piala Liga, komennya dibuat dalam membuat penilaian terhadap Guardiola sangat tidak masuk akal hampir ke tahap jelas keji.

“Jika anda mempunyai pengurus biasa dengan pemain yang hebat, maka anda mempunyai peluang untuk berjaya.”

Malah pengurus peringkat atasan seperti Mauricio Pochettino dan Thomas Tuchel – yang kedua-duanya mempunyai banyak bakat bola sepak terbaik yang dikumpulkan di bawah mereka di Paris Saint-Germain yang boleh dibeli dengan wang sejak kebelakangan ini – tidak akan teragak-agak untuk menyangkal apa yang diperdayakan oleh ikon Scotland itu dalam usahanya untuk merendahkan kedudukan Guardiola.

Dan ini semata-mata kerana walaupun dua pengurus yang sangat dihormati ini menghadapi kesukaran untuk menguruskan dengan berkesan pemain paling mahal yang boleh dibeli dengan wang apabila mereka berada di kelab Parc des Princes dan tidak dapat berjaya dalam usaha Liga Juara-Juara mereka untuk memenangi trofi yang memang sukar didapati di Eropah, walaupun adanya Neymar, Mbappe dan Messi sebagai barisan hadapan, di samping sebilangan besar bintang terutama yang lain di dunia.

Souness kemudiannya merenungkan pengalamannya yang menyeleweng, dengan menyatakan: “Saya telah berada di bilik persalinan di mana segala-galanya telah ditetapkan untuk skuad oleh pemain yang datang sebelum kami, jadi pengurus hampir tidak perlu bercakap banyak dengan kami.”

Kenyataan yang menuduh diri sendiri di atas oleh Souness dengan jelas membuktikan fakta bahawa kapten Liverpool dahulu itu pernah menjadi sebahagian daripada skuad di mana jelas terdapat pemain yang lebih tinggi dan berkaliber melebihinya dan sudah adanya satu pelan permainan yang ketara dan dengan strategi yang utuh, oleh itu tidak memerlukan pengurus untuk bercakap banyak untuk memberi taklimat kepada pemain. Kenyataan seperti itu jelas membuktikan kaliber dan kualiti pengurus dan bukannya mengecam kalibernya. Nampaknya jelas Souness memang binggung dan tidak sedar apa yang dia sendiri ucapkan.

Lagi pun, memang seseorang yang jelas bodoh dan sangat kecil hati tidak menyedari hakikat bahawa bola sepak di mana-mana peringkat melibatkan pemain dengan kemahiran dan kesenian prasyarat untuk menjadikannya sukan komersial yang popular secara besar-besaran didunia sekarang. Dan penguruslah watak penting yang perlu mempunyai pengalaman dan pengetahuan taktikal yang diperlukan untuk mencungkil dan mengasah bakat serta membentuk kemahiran terpendam dalam diri pemain untuk menjadikan mereka mahir di atas padang.

Sudah tentu, Souness cukup licik sebagai seorang pakar untuk tidak secara terbuka mengaitkan kejayaan Guardiola selama ini hanya dengan wang semata-mata kerana itu tidak akan mencerminkan sebarang kebaikan pada dirinya sama sekali, tetapi menjadikannya kelihatan kejam dan tidak berperasaan, justeru kiasan kebenciannya sebaliknya menggunakan adanya pemain terbaik sentiasa tersedia untuk pelatih City itu sebagai alasan untuk kejayaan luar biasa beliau sebagai pengurus.

Adalah jelas bahawa dalam Guardiola yang berusia 53 tahun, Manchester City sememangnya diberkati untuk mempunyai seorang pengurus yang tergila dengan kesempurnaan dan didorong dengan kemahuan yang tidak dapat dinafikan untuk mencapai kesempurnaan itu.

Sudah tentu, penghargaan harus diberikan kepada Arsenal kerana menumbuk begitu rapat sekali lagi musim ini tetapi, malangnya, rancangan besar mereka sekali lagi dihancurkan oleh Pep dan pasukannya yang tidak dapat dikalahkan.

Manchester United dan Chelsea akan mencabar Manchester City dan Arsenal untuk merebut kejuaraan Liga Perdana jika semuanya hanya disebabkan wang yang dibelanjakan, kata Pep Guardiola yang bertegas.

“Sebelum ini adalah wang. Atas sebab itu, Manchester United sepatutnya memenangi semua gelaran, Chelsea – semua gelaran, Arsenal – semua gelaran. Mereka membelanjakan sebanyak wang dalam tempoh lima tahun yang lalu seperti kita. Mereka sepatutnya berada di sana. Mereka tiada di sana.

City mempunyai purata 89.7 mata dalam empat musim terakhir mereka yang memenangi kejuaraan dan, walaupun gagal untuk mengancam 100 mata yang mereka kumpulkan pada 2017-2018, pasukan Guardiola membuktikan bahawa apabila tekanan benar-benar berlaku, mereka hampir tidak dapat dikalahkan sehingga hampir tidak dapat ditembusi. . Arteta dan orang-orangnya yang gagah berani pasti akan menjadi orang pertama yang membuktikan perkara ini.

Arsenal dan Liverpool kedua-duanya pada masa yang berbeza dalam kempen mengetuai City dalam kedudukan sehingga bulan-bulan terakhir kempen, tetapi pemegang gelaran yang berani itu mengumpulkan 19 kemenangan dan empat seri sejak kekalahan liga terakhir mereka kepada Aston Villa pada Disember 6.

Tidak perlu dikatakan, tiada seorang pun di kem City – paling tidak semua pemain sendiri – benar-benar terkejut kerana mereka semua tahu ketaksuban Guardiola yang berusia 53 tahun terhadap kesempurnaan akhirnya akan mendorong mereka ke arah kejayaan sekali lagi.

“Ia agak mencabar pada masa-masa tertentu. Ia sukar, tetapi lihat apa yang dia lakukan. Dia menuntut banyak perkara setiap hari,” kata mesin gol City dari Norway, Erling Haaland mengenai bermain untuk Guardiola. “Jika anda tidak memenuhi apa yang dia jangkakan, anda mempunyai masalah besar.”

Hebatnya, dalam 152 perlawanan Liga Perdana yang dimainkan City sepanjang empat musim lalu, mereka telah mencatatkan 112 kemenangan dengan hanya 17 kekalahan, mengumpul 372 gol.

Itu adalah dalam liga yang dianggap paling sukar di Eropah, di mana perjanjian penyiaran besar bermakna semua 20 kelab mempunyai kuasa perbelanjaan untuk menandatangani beberapa bakat terbaik dunia.

Pemain tengah Belgium Kevin de Bruyne, yang bersama-sama Phil Foden berusia 23 tahun kini memiliki enam gelaran Liga Perdana Inggeris atas namanya bersama City, menjelaskan bahawa rahsia itu agak mudah.

“Pengurus menetapkan nada tetapi pasukan ini kami seronok bermain sesama sendiri. Ia bukan pasukan yang ego besar,” katanya.

“Kami bermain-main antara satu sama lain kami berlari seperti orang gila dan kami hanya menikmatinya. Keseronokan itu berpanjangan jadi itu sahaja.”

Ia masih boleh menjadi lebih baik untuk City, dengan perlawanan akhir Piala FA Sabtu depan menentang Manchester United masih akan datang, dan tidak akan ada kelonggaran sehingga satu lagi trofi berada dalam beg dan dua kali ganda dijamin, panas pada tumit treble tahun lalu.