Liga Perdana Berita

“Menangiskan saya sungai!” – Piers Morgan mengecam Pep Guardiola kerana memaki hamun selepas kemenangan Piala FA

Pep Guardiola marah bersuara menentang keputusan untuk menjadualkan perlawanan separuh akhir Piala FA Manchester City dengan Chelsea kurang daripada tiga hari penuh selepas mereka menentang Real Madrid di suku akhir Liga Juara-Juara.

Guardiola mengecam Persatuan Bola Sepak kerana meletakkan pasukannya dalam pertembungan separuh akhir Piala FA menentang Chelsea pada hari Sabtu – kurang daripada tiga hari penuh selepas City menentang Real Madrid di suku akhir Liga Juara-Juara. Coventry dan Manchester United sebaliknya akan berdepan di Wembley pada separuh akhir Ahad ini, walaupun masing-masing tidak bermain sejak Sabtu lalu.

Walaupun pengurus Arsenal, Mikel Arteta telah pun mempertimbangkan isu untuk menyokong komen Guardiola, ini telah menggosok peminat Arsenal Morgan dengan cara yang salah, dengan penyampai TV yang lantang itu bertindak balas dalam catatan di Twitter: “Oh menangislah saya sungai berdarah, Pep… Anda mempunyai dua pemain bertaraf dunia dalam setiap posisi, dibayar oleh jutaan pemain Timur Tengah anda, namun anda merengek tentang terlalu banyak perlawanan.”

Morgan malah menambah emoji biola dan muka menangis pada jawatannya yang mendapat hampir 7,000 suka dalam masa 12 jam selepas City menang 1-0 menentang Chelsea hasil jaringan lewat Bernardo Silva.

Guardiola memuji pemainnya sebagai “legenda” untuk pencapaian itu, kemudian memulakan kata-kata kasar selepas perlawanan semasa wawancara dengan Gary Lineker di BBC.

“Ia tidak boleh diterima. Ia benar-benar tidak boleh diterima,” marah warga Sepanyol terkenal itu.

“Coventry, United dan Chelsea tidak bermain dalam minggu ini, [tetapi] mereka membenarkan kami bermain hari ini. Minggu depan, pada hari Jumaat ia adalah lebih baik. Daripada hari Sabtu, letakkannya pada hari Jumaat untuk membolehkan kami pulih.”

Apabila ditanya oleh Lineker sama ada dia merasakan pasukannya telah dilayan secara tidak adil, Guardiola terus membebel, seterusnya mencetuskan perdebatan di media sosial.

“Ia adalah mustahil, untuk kesihatan pemain,” tambah pengurus City itu. “Ia bukan perkara biasa. Sejujurnya, ia tidak normal. Kami tidak mempunyai keberanian untuk memberitahu anda, kepada FIFA kami diam, tetapi tidak mungkin. Ia tidak boleh diterima – 120 minit.

“Kamu semua [Lineker, Alan Shearer, Frank Lampard dan Micah Richards] adalah pemain bola sepak. Emosi menentang Madrid, suku akhir, kami kalah dan segala-galanya. Jadi secara jujur, saya tahu negara ini, ia istimewa untuk banyak perkara tetapi ia adalah untuk kesihatan pemain saya tidak faham bagaimana kami bertahan hari ini.”

“Gary, anda fikir kami menuntut akan mengubah sesuatu?” dia membalas. “Satu-satunya kuasa yang saya ada ialah untuk mengatakan di sini. Ia tidak akan mengubah apa-apa. Saya tahu ia selama bertahun-tahun. Tetapi mengapa kami bermain hari ini dan bukan esok, dengan satu hari cuti, apabila Coventry dan United dan Chelsea tidak bermain dalam pertengahan minggu Mengapa?

“Mengapa anda tidak mempunyai satu hari lagi untuk kesihatan pemain? Bagi saya, sebagai pengurus, beritahu saya bagaimana anda membuat persediaan untuk perlawanan menentang Chelsea ini pada saat terbaik mereka musim ini? Bagaimana? Ia adalah mustahil. Tidak ada peluang.”