Liga Juara-Juara Berita

Thomas Tuchel menghantar amaran kepada Arsenal untuk perlawanan Liga Juara-Juara

Thomas Tuchel mempunyai semangat kesukanan yang baik menghantar Arsenal, menjelang perlawanan Liga Juara-Juara menentang Bayern Munich, satu amaran bahawa gergasi Bundesliga itu ‘mahu menyusahkan mereka’ dalam perlawanan pertama suku akhir Liga Juara-Juara di Stadium Emirates.

Bos Bayern, yang menguruskan Chelsea antara 2021 dan 2022, kembali ke London untuk berdepan pendahulu Liga Perdana pada Selasa.

Bayern kini mengekori pendahulu Bundesliga Bayer Leverkusen dengan 16 mata selepas kekalahan 3-2 Sabtu di Heidenheim. Bagaimanapun, walaupun kempen liga hambar, Tuchel menegaskan pasukannya boleh mendatangkan kesakitan kepada Gunners.

“Arsenal pada masa ini adalah pasukan terbaik dalam Liga Perdana dan itu wajar, semua data menunjukkan itu,” kata Tuchel pada sidang akhbar pada hari Isnin.

“Mereka berada dalam prestasi yang hebat dan telah berada di tahap tertinggi untuk dua musim lalu jadi ia adalah ujian besar untuk kami. Ia adalah tahun kedua bagi mereka di mana mereka bermain di tahap yang sangat tinggi ini, mereka mempunyai begitu banyak tenaga di atas. padang dan mereka boleh menyimpannya untuk masa yang lama.

“Kami tahu tentang kekuatan kami sendiri dan bagaimana kami mahu menyebabkan mereka sakit. Kami tahu Liga Juara-Juara adalah pertandingan di mana kami mempunyai lebih banyak pengalaman sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kami mahu menggunakannya untuk kelebihan kami.”

Arsenal menduduki tempat kelima semasa musim penuh pertama Tuchel sebagai pengurus Chelsea pada 2021-22. Tuchel telah memberikan pujian penuh kepada bos Gunners, Mikel Arteta atas peningkatan mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Terdapat perubahan sepenuhnya dalam budaya sejak Arteta menyertainya, jelas cara yang kelab mahu pergi bersamanya dan kelab sedang menuainya,” tambahnya.

“Ia adalah permulaan yang sukar, tetapi pasukan menyokongnya dan mereka mengatasi fasa sukar. Dari segi taktikal mereka berada pada tahap yang sangat tinggi, mereka sangat stabil menentang bola. Anda perlu memberi mereka pujian yang besar.”

“Kami akan cuba untuk menjadi kuat. Gaya dalam Liga Juara-Juara berbeza dengan Liga Perdana.”

Menyentuh isu yang sama, bekas pemain sayap Manchester City, Leroy Sane telah bekerja bersama Arteta – yang pernah menjadi penolong pengurus Pep Guardiola sehingga 2019 di Stadium Etihad – dan dia memuji bos Arsenal semasa kerana membangunkannya sebagai pemain muda.

Dia berkata: “Ia hebat dan saya gembira dapat bekerjasama dengannya kerana dia banyak membantu saya di City. Kami mengadakan beberapa perbincangan tentang bagaimana saya boleh memperbaiki permainan saya, apakah kelemahan dan kekuatan saya.

“Saya rasa saya membuat peningkatan yang besar kerana idea yang dia ada dan apa yang dia berikan kepada saya. Saya masih menyimpannya dalam fikiran saya.”

Pertembungan yang dinanti-nantikan pada hari Selasa akan menyaksikan bekas penyerang Bayern Tottenham, Harry Kane – telah menjaringkan 32 gol dalam musim sulungnya di Bundesliga setakat ini – terlibat semula dengan The Gunners. Dan Tuchel percaya kapten England itu akan menikmati kepulangannya.

Dia berkata: “Saya fikir ia menyeronokkan untuk Harry berada di sini di Arsenal pada suku akhir Liga Juara-Juara.”

“Ia akan membuatkan dia sangat gembira untuk menjaringkan gol dan saya tidak nampak apa-apa yang menghalangnya. Harry sentiasa membantu anda untuk menang. Dia akan membantu kami beraksi esok.”