Liga Perdana Berita

Spurs satu langkah besar lebih dekat ke Liga Juara-Juara selepas membelasah Aston Villa

Tottenham melakukan pelbagai pukulan kejam untuk menjatuhkan saingan empat teratas utama mereka dalam pertarungan untuk mendapatkan kelayakan Liga Juara-Juara dengan menumpaskan Aston Villa 4-0 yang meyakinkan pada Isnin.

Skuad berani Ange Postecoglou tiba di Villa Park menyedari hakikat bahawa kekalahan kepada pesaing di tangga keempat mereka mungkin bermakna menamatkan harapan mereka untuk layak ke Liga Juara-Juara musim depan.

Menyahut cabaran dan peluang itu, warga London utara menyahut cabaran yang menyaksikan gol pada separuh masa kedua di kawasan tengah barat ketika hujan turun.

James Maddison meletakkan Tottenham di hadapan, dengan Brennan Johnson menggandakan kelebihan mereka sebelum kapten Villa John McGinn dihantar berkemas kerana menjatuhkan Destiny Udogie.

Kapten Tottenham Son Heung-min dan Timo Werner kemudiannya melakukan pukulan berganda pada masa kecederaan untuk meninggalkan Tottenham di tangga kelima hanya dua mata di belakang Villa dengan satu perlawanan dalam tangan.

“Kami menjadikannya sukar untuk Villa. Mereka bekerja keras hanya untuk menahan kami. Kami mendapat ganjaran pada separuh masa kedua,” kata Postecoglou.

“Semua orang menganggap ini sebagai melakukan atau mati untuk kami. Saya menganggap kita belum mati lagi. Ini bermakna kami satu perlawanan lebih dekat, hanya tinggal 11 perlawanan lagi.”

Kekalahan itu telah menyebabkan Villa terkial-kial selepas itu, tidak syak lagi terguncang kerana mereka terus berharap untuk mara ke Liga Juara-Juara buat kali pertama sejak 1983, walaupun ini mengalami kegagalan besar dalam bidaan mereka yang tidak dijangka untuk menduduki empat teratas.

“Kami tidak klinikal kerana mereka bertahan dengan sangat baik dan kami tidak mengawal permainan,” kata bos Villa Unai Emery.

“Kita kena kawal emosi. Dua gol pertama adalah gila. Kita perlu teruskan.”