Piala FA Berita

Eddie Howe: “Saya hampir terbabas semasa memandu apabila kami seri Man City dalam Piala FA”

Menentang juara bertahan Manchester City pada suku akhir Piala FA bukanlah sesuatu yang diingini oleh mana-mana pengurus bola sepak dalam Liga Perdana dan ini sudah pasti berita terakhir yang ingin didengari Eddie Howe ketika pengurus Newcastle United itu kini bersiap sedia untuk menghadapi pemenang treble untuk kali keempat musim ini.

“Saya fikir mana-mana pasukan tidak mahu menentang Man City empat kali dalam satu musim. Tetapi untuk memenangi Piala FA anda mungkin perlu menewaskan Manchester City pada satu peringkat dalam pertandingan. Kami hanya perlu melakukannya lebih awal daripada yang kami harapkan.”

Newcastle, yang kali terakhir memenangi trofi itu pada 1955, melawat City pada 16 Mac untuk perlawanan kalah mati. “Saya sedang memandu ketika itu dan hampir terbabas dari jalan! Ia bukan cabutan yang kami mahukan, itu sudah pasti,” Howe memberitahu pemberita pada hari Jumaat.

Newcastle menewaskan City dalam Piala Liga pada September, tetapi tewas kepada juara bertahan musim lalu dalam prestasi terbaik dua kali dalam Liga Perdana.

Howe menjangkakan kepulangan Elliot Anderson, Joe Willock, Alexander Isak dan Sven Botman daripada kecederaan untuk memberi semangat kepada pasukannya.