Liga Perdana Berita

Sambutan kesat dan kelakar Sir Alex Ferguson apabila ditanya sama ada saingan boleh memenangi Liga Perdana

Sir Alex Ferguson tidak pernah dikenali sebagai seorang yang biadap atau kurang ajar dari segi penilaian terhadap pesaingnya di atas padang.

Ini berkata, ikon dan lagenda yang dihormati Manchester United itu tidak dapat menahan reaksi kelakarnya apabila ditanya sama ada Tottenham Hotspur akan memenangi kejuaraan Liga Perdana.

Ikon Manchester United itu telah membimbing kelab Old Trafford itu kepada 13 kejuaraan Liga Perdana, yang secara realistik mungkin lebih banyak, malangnya kehilangan beberapa gelaran dengan satu mata atau, pada musim 2011/2012, dengan perbezaan gol.

Uniknya, satu pasukan yang tidak pernah benar-benar menimbulkan masalah untuk pasukan Ferguson ialah Tottenham Hotspur, yang entah bagaimana tidak pernah benar-benar menimbulkan sebarang ancaman yang mencabar gelaran kepada Red Devils. Selain itu, United juga bersalah kerana memburu pemain terbaik mereka secara lazim.

United bahkan telah menghasilkan kebangkitan yang tidak dapat dilupakan ketika menentang London pada tahun-tahun sebelumnya, termasuk bangkit daripada defisit tiga gol pada tahun 2001 untuk akhirnya menang 5-3, sehingga menimbulkan kekecewaan besar kepada saingan mereka yang tumbang.

Kemudian datang peristiwa baru-baru ini, ketika bercakap di Sky Sports News pada acara lumba kuda, warga Scotland yang terkenal itu ditanya sama ada Spurs, di bawah pengurus semasa Ange Postecoglou, berpeluang memenangi Liga Perdana.

Tanpa perlu mengambil sedikit masa untuk merenung sebelum menjawab, Ferguson segera menjawab dengan kasar “Tidak” sebelum tergelak ketawa.

Bagi mereka yang keliru dengan tindak balas ‘menyerang’ ringkas pengendali Scotland itu, ini mudah dijelaskan mengikut sejarah – apabila pada separuh masa perlawanan 2001 menentang Spurs, ketika Red Devils ketinggalan tiga gol – Ferguson telah membuat komen tiga perkataan pedas tentang kredibiliti pihak Tottenham.

“Lads, it’s Spurs,” kata pemain Scotland yang sukar bercakap dan tidak masuk akal itu kepada kontinjen United pada separuh masa permainan di White Hart Lane, menurut Manchester Evening News. Semua ini lebih masuk akal bahawa United sebenarnya berjaya mengubah permainan untuk menang 5-3 menentang kelab London itu.

Menambah kepada kesesakan isu itu, Dimitar Berbatov telah menandatangani kontrak dari Tottenham pada hari tarikh akhir pada tahun 2008 dan hubungan United dan Tottenham menjadi agak renggang sejak itu, itulah sebabnya tidak hairanlah orang Scotland itu telah memberikan keputusan yang terkutuk mengenai London. peluang untuk memenangi kejuaraan liga.

Walau apa pun, musim ini menyaksikan pasukan London Utara itu mengalami kebangkitan di bawah bos besar Aussie mereka dengan Lilywhites kini menduduki tempat keempat, tujuh mata di belakang pendahulu Liga Perdana, Manchester City.

Mari lihat siapa yang ketawa paling kuat pada akhir musim.