Liga Perdana Berita

Adakah ia “kembali kepada realiti” untuk Tottenham?

Permulaan musim ini tidak diragukan lagi tanpa cela, yang menyaksikan Tottenham Hotspur yang sudah lama tidak berpuas hati secara tidak dijangka menduduki tangga teratas Liga Perdana dengan 26 mata melalui 10 perlawanan.

Kemudian datang pemeriksaan realiti yang membawa kesan menyedihkan yang sangat berbahaya yang tidak disangka oleh peminat Spurs yang paling pesimis dalam mimpi buruk mereka.

Kekalahan mengejutkan 4-1 kepada Chelsea, disusuli dengan kekalahan dramatik 2-1 kepada Wolves seminggu kemudian, dan beberapa pemain yang cedera dan digantung semuanya berakhir dengan pesawat ulang-alik Tottenham terhempas kembali ke Bumi dengan cara yang jelas memalukan.

Peminat tegar Lilywhites mungkin mendapati perlawanan Chelsea adalah pil yang paling pahit untuk ditelan kerana ia adalah pil yang dirumus daripada campuran alkimia persaingan yang kuat, emosi bercampur dan kekecewaan yang telah lama dipendam. Kepulangan yang sangat dinanti-nantikan oleh bekas pengurus Spurs, Mauricio Pochettino – kini mengetuai skuad paling mahal yang dipasang oleh pesaing abadi – pastinya dibuat untuk pertandingan yang penuh emosi, tidak kurang.

Pembukaan Dejan Kulusevski selepas hanya enam minit segera melancarkan Spurs ke alam mimpi, walaupun tidak lama, kerana sejak itu, apa yang bermula sebagai bola sepak yang sangat indah berubah menjadi kebingungan huru-hara.

VAR tidak dinafikan menjadi tumpuan dengan gol yang tidak dibenarkan untuk Heung-min Son dari Spurs, Raheem Sterling dari Chelsea dan Moises Caicedo, yang juga menandakan permulaan kejatuhan Tottenham.

Satu lagi tinjauan VAR menyaksikan bek tengah Cristian Romero diketepikan untuk mencabar Enzo Fernandez di dalam kotak, berakhir dengan Cole Palmer menyamakan kedudukan untuk Blues dari sepakan penalti.

Kecederaan yang dialami oleh Micky van de Ven dan James Maddison pada penghujung separuh masa pertama mengesahkan bahawa kedua-dua bintang itu tidak akan tersedia sehingga sekurang-kurangnya Tahun Baru.

Separuh masa kedua terbukti menjadi lebih mimpi ngeri di Elm Street untuk Tottenham, kerana Destiny Udogie adalah pemain kedua yang dilayangkan kad merah oleh pengadil Michael Oliver selepas cabaran melulu ketika dilayangkan kad kuning menyebabkan Spurs turun kepada sembilan pemain, iaitu adalah apabila guillotine jatuh.

Spurs terus bertahan dengan gagah berani sambil masih cuba melancarkan serangan berbahaya tetapi hatrik lewat Nicolas Jackson hanya menyumbang kepada perobohan.

Perlawanan Wolves mempunyai lebih sedikit kontroversi tetapi kekecewaan yang lebih tulen kerana ini dikatakan pasukan yang bergelut dari Midlands bahawa pasukan Big Ange – walaupun secara berkesan ‘B Team’nya kerana beberapa pemain teras telah cedera atau digantung. Bagaimanapun, permulaan kedua berturut-turut untuk pemain sayap Wales Brennan Johnson menyebabkan dia menjaringkan gol pertamanya untuk kelab itu dengan permulaan keduanya. Pemain Wales itu berjaya membangunkan Spurs dan berlari selepas hanya tiga minit di Molineux.

Spurs terus mengawal perlawanan, nampaknya menunggu untuk bangkit daripada keaiban vs Chelsea dengan tiga mata di tempat lawan. Bagaimanapun kemasukan Pablo Sarabia pada minit ke-87 melakar kejutan mutlak pada minit ke-91, sebelum meletakkan pemain tengah Mario Lemina untuk kemenangan Wolves pada minit ke-97, membuatkan skuad Spurs kebingungan.

Begitulah cara Postecoglou dan syarikat jatuh dengan mendadak dari tempat pertama hingga ke-4 dalam jadual dalam masa seminggu. Walau bagaimanapun ia masih sangat awal musim ini, dan dua kekalahan berturut-turut tidak boleh sama sekali menjadi petanda yang menggambarkan keputusan akhir musim ini. Yang berkata, peminat Spurs difahamkan bimbang tentang apa yang akan berlaku selepas kejadian yang tiba-tiba itu.

Postecoglou telah menegaskan sejak awal tempohnya bahawa musim 2023/24 adalah peralihan untuk kelab kerana skuad itu membiasakan diri dengan gaya permainannya semasa pembinaan semula. Namun, seseorang tidak boleh menyalahkan peminat tegar Spurs kerana berseronok dengan kejayaan yang belum pernah terjadi sebelum ini pada awal era Postecoglou ini yang telah meningkatkan jangkaan dengan pantas melampaui tempat yang terlalu mudah untuk melupakan betapa muda, tidak berpengalaman, dan mentah skuad Spurs ini sebenarnya. .

Semua perkara yang dipertimbangkan, suasana masih wajar tinggi di London Utara, dan beberapa ketukan di sepanjang perjalanan hanya dijangka selepas euforia pada bulan-bulan sebelumnya.