Liga Perdana Berita

Bagaimana Man City akan menggantikan Ilkay Gundogan

Ilkay Gundogan kini menjadi ikon kelab terbaharu yang meninggalkan Etihad pada musim-musim kebelakangan ini, meninggalkan Manchester City yang disayanginya untuk menyertai Barcelona, satu impian yang dia sayangi sejak sekian lama walaupun dengan gembira mengisi tempatnya dalam skuad cemerlang Pep Guardiola.

Tetapi Manchester City jelas hanya terlalu biasa dengan skrip sekarang kerana hampir pemain Sky Blues yang ikonik telah meninggalkan setiap musim panas semasa tempoh Guardiola, dan Ilkay Gundogan kebetulan adalah yang terbaru.

Difahamkan dan patut juga, penghormatan telah ditulis dan disuarakan, dengan sketsa dan montaj yang diperlukan dan mengagumkan dengan cepat berdesir, berakhir dengan perpisahan Etihad yang memberi keadilan besar kepada kapten kelab teladan mereka. Dan dia pastinya layak untuk pergi dengan begitu tinggi sepadan dengan sumbangan besarnya kepada City sepanjang tempoh perkhidmatannya.

Sekarang perayaan telah berakhir dan seluruh Liga sedang bersiap sedia untuk musim baru, City sendiri bergerak pantas untuk mencari pengganti kapten lama mereka. Di mana dahulu, Rodri terpaksa bangkit apabila Fernandinho pergi, Phil Foden meningkatkan aksinya apabila Silva pergi, Kevin De Bruyne menyandang jubah Yaya Toure dan Kyle Walker ditandatangani menggantikan Zabaleta, slot Gundogan perlu diisi dengan cepat.

Sememangnya sebelum ini terdapat masa penggantian mengambil masa yang lebih lama, seperti dalam kes apabila Claudio Bravo bukanlah pengganti Hart yang diharapkan City sehingga Ederson tiba setahun selepas itu. Kemudian ada juga masa apabila City tidak akan mengeluarkan £80 juta untuk menandatangani Harry Maguire pada musim panas yang Kompany keluar dan akhirnya membayar banyak untuknya dengan kehilangan kejuaraan Liga Perdana 2020. Syukurlah mereka menemui pengganti akhirnya setahun kemudian di Ruben Dias.

Jangan lupa juga bahawa kejuaraan Liga Perdana Inggeris 2021/22 dimenangi tanpa penyerang nama besar yang diiktiraf selepas pemain azimat Sergio Aguero pergi, sehingga ketibaan pemain muda Erling Haaland yang menarik pada musim panas lalu untuk membuktikan Pep Guardiola ‘kita tidak boleh menggantikannya [Aguero] ‘ kenyataan salah.

Tugas segera sekarang ialah mencari pengganti yang sesuai untuk Gundogan. Sudah tentu, sebagai pengurus bola sepak terbaik dengan semua prasyarat celik dan pengalaman di dunia sebagai peneraju, Guardiola pastinya mempunyai beberapa jenis pelan strategik yang terhasil dalam fikiran cerdiknya.

Diramalkan, dalam jangka pendek, Mateo Kovacic berkemungkinan besar akan menjadi langkah henti jurang untuk mengisi jurang fizikal Gundogan dalam skuad kerana dia sudah pasti pemain cemerlang, pemenang Liga Juara-Juara empat kali tidak kurang, dan pastinya akan dapat untuk menawarkan sedikit kualiti pertahanan dan tengah tengah yang Gundogan lakukan.

Kehebatan Kovacic juga terletak pada kekuatannya yang membolehkan pemain seperti Kevin De Bruyne, Phil Foden dan Julian Alvarez memberi lebih tumpuan kepada serangan, manakala dia juga boleh dipercayai untuk menawarkan lebih banyak kelegaan kepada Rodri berbanding Kalvin Phillips musim lalu. Di samping itu, ini juga boleh berfungsi dengan baik untuk Phillips supaya yang terakhir boleh memberi tumpuan lebih kepada apa yang ada di hadapannya daripada apa yang ada di belakangnya, kerana Kovacic dan Rodri kedua-duanya tidak dinafikan lebih baik dalam jabatan itu.

Maklumlah Kovacic bukanlah pengganti Gundogan salinan karbon yang sempurna. Peranan ini mungkin akan lebih baik diisi oleh seseorang seperti Declan Rice panas West Ham jika dia menandatangani kerana dia akan menjadi setara box-to-box yang lebih baik dari semasa ke semasa. Sekali lagi untuk semua yang kita tahu, mungkin tidak ada pengganti Gundogan yang sempurna tersedia pada musim panas ini.

City, yang tidak gentar seperti selalu hampir ke tahap yang berani, sentiasa menunjukkan bahawa mereka mempunyai kesabaran dan ketenangan untuk menunggu masa yang sesuai untuk bergerak bagi pemain yang sesuai untuk menyertai barisan mereka untuk menguatkan mereka di mana-mana sahaja yang diperlukan.

Untuk masa sekarang – sehingga seseorang seperti Rice datang, dengan Kovacic mengisi Gundogan, dan barisan tengah metamorfik yang penuh dengan pemain yang sentiasa bersedia untuk bergerak pantas ke dalam – City pasti masih mampu menunggu masa mereka untuk mencari pengganti sebenar Jerman yang dahulunya .