Liga Perdana Berita

Arteta yang kecewa memohon maaf kepada penyokong selepas kekalahan Brighton

Bos Gunners yang kecewa, Mikel Arteta menyampaikan permohonan maafnya kepada penyokong selepas tewas 3-0 di tempat sendiri oleh Brighton, yang semuanya menamatkan harapan mereka untuk kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

Gol separuh masa kedua daripada Julio Enciso, Deniz Undav dan Pervis Estupinan mencatatkan satu lagi kemenangan berbaloi untuk Seagulls di Emirates, dengan ini bermakna Manchester City hanya memerlukan satu lagi kemenangan daripada tiga perlawanan terakhir mereka untuk mempertahankan mahkota mereka.

Seperti yang berlaku, City boleh menjadi juara seawal malam Sabtu jika Arsenal tewas di Nottingham Forest kerana jurang antara dua teratas kini empat mata, dan pasukan Pep Guardiola masih mengekalkan satu perlawanan di tangan untuk Gunners, yang secara mengejutkan gagal. untuk memenangi lima daripada tujuh perlawanan terakhir mereka.

“Perasaan yang sangat berbeza dengan perasaan yang kami semua alami Ahad lalu (di Newcastle) apabila kami berasa bangga dan kami merasakan bahawa kami benar-benar melakukan apa yang kami perlukan untuk menang pada saat-saat tertentu. Hari ini adalah sebaliknya,” kata Arteta.

“Kita kena minta maaf kepada rakyat kita, terutama pada separuh masa kedua. Apa yang saya perlu terima dahulu ialah apa yang berlaku pada separuh masa kedua dan menghadamnya.

“Selepas itu sehingga ia selesai secara matematik… kedudukan kedua adalah selamat. Itu tidak akan berubah. Kami perlu hadam dan itu akan mengambil masa beberapa hari.

“Pada masa ini ia hanya kekecewaan. Perasaan bahawa kami melepaskan permainan pada separuh masa kedua. Kami berjuang dengan sangat gigih untuk berada di kedudukan yang kami ada dan hari ini kami berada dalam saat yang kritikal untuk terus berharap dan menggali impian itu. .

“Apabila anda perlu bermain pada saat-saat ini anda tidak boleh melakukan apa yang kami lakukan pada separuh masa kedua.

“Kemudian kita perlu melihat. Jika pasukan mampu melakukan itu apabila sampai ke peringkat terbesar, terdapat banyak perkara untuk dianalisis dan difikirkan kerana ia tidak boleh berlaku.”

Difahamkan, kemenangan 3-0 Manchester City yang meningkatkan keyakinan di Everton pada awal hari telah mencekik Arsenal apabila mereka memulakan permainan dengan berani walaupun kehilangan Gabriel Martinelli akibat kecederaan buku lali selepas 19 minit.

Keterlaluan Arsenal terserlah pada separuh masa pertama bermula dengan Gabriel Jesus menguji Jason Steele pada pertengahan 45, selepas itu Leandro Trossard memotong palang dengan cubaan meleret sebelum Bukayo Saka menyeret percubaan melebar dari jarak 14 ela pada penghujung babak pertama yang tergagap. .

Brighton mempertingkatkan keadaan dan menghukum pembaziran The Gunners terus selepas separuh masa apabila Estupinan menyusul hantaran lintangnya yang terhalang dengan tercalar di tengah yang ditanduk Enciso untuk gol ketiganya musim ini.

Arteta yang reflektif menambah: “Jelas sekali apa yang telah dilakukan oleh pasukan sejak 10 bulan lalu sangat berbeza dengan apa yang diharapkan oleh sesiapa sahaja dan itu menjana banyak jangkaan serta [serta] semangat, kegembiraan dan kegembiraan.

“Itu sesuatu yang perlu diuruskan dengan cara yang betul dan selepas kami mempunyai tanggungjawab untuk memastikan pasukan beraksi dan saya bertanggungjawab untuk itu.

“Jadi, saya benci perasaan mengecewakan orang apabila mereka mengharapkan sesuatu. Itulah penyesalan terbesar saya hari ini dan saya perlu memohon maaf untuk itu.”

Emosi benar-benar berbeza bagi bos Brighton, Roberto De Zerbi, yang dibuat ketawa melihat perbandingan dengan Jose Mourinho selepas dia beraksi di garisan tepi untuk meraikan gol Undav, walaupun menegaskan bahawa tiada apa yang dicapai oleh pasukan di tangga keenamnya.

“Ya, saya sangat gembira dengan persembahan itu. Saya rasa kami layak menang tetapi kemudiannya benar-benar gembira, sangat bangga kerana lima hari terakhir sangat sukar selepas kekalahan pada Isnin (menentang Everton),” katanya.

“Kami mempunyai 58 mata dan tidak cukup untuk layak ke Eropah. Kami mempunyai empat lagi perlawanan, perlawanan sukar, Newcastle, Southampton, City dan perlawanan terakhir Aston Villa dan kami perlu berjuang untuk layak layak kerana 58 mata tidak mencukupi untuk bermain Khamis tahun hadapan.”