Ligue 1 Berita

Syurga ketujuh untuk SG Mbappe menjaringkan 5 gol pertamanya

Paris Saint-Germain, Paris Saint-Germain, mara ke pusingan 16 Terakhir Coupe de France dengan menewaskan Pays de Cassel 7-0 pada Isnin.

Ia adalah kisah dongeng Coupe de France yang sempurna untuk pakaian Parc de Princes apabila mereka menuju ke utara untuk menghadapi lawan amatur di Lens’ Stade Felix Bollaert dengan jurulatih Christophe Galtier jelas bertekad tidak akan ada pengakhiran yang menggembirakan untuk anak kecil kerana dia menamakan permulaan yang kukuh XI dengan Neymar Jr, Hugo Ekitike dan kapten Kylian Mbappé berada di barisan hadapan.

Rouge-et-Bleu dengan mudah dan segera menguasai bola walaupun lawan mereka berusaha untuk bertahan dengan tegas tetapi Paris tidak dapat dinafikan kerana mereka mengasak ke hadapan tanpa henti.

Mbappé menyarung lilitan dan menghantar satu percubaan akrobatik ke dalam jaring berikutan kilat Nuno Mendes menyambar ke hadapan di sebelah kiri. Itu serta-merta membuka pintu banjir dengan Mbappe kemudiannya menyaingi Neymar sebelum menjaringkan gol ketiga sendiri dengan lob. Dia memperoleh hatrik sebelum rehat dengan mengunci hantaran Vitinha.

Jelas sekali tidak berpuas hati dengan pukulan halus mereka, Parisians terus mengasak ke hadapan dan Mbappé tidak lama kemudian memperoleh empat kali ganda pada minit ke-55. Carlos Soler kemudiannya melakukan pukulan belakang selepas hantaran hebat Neymar (pada minit ke-63 sebelum Mbappé mengesahkan perjanjian itu untuk kelimanya dan ketujuh pasukan pada minit ke-79.

Pasukan Paris kini berdepan saingan Marseille dalam 16 Terakhir.