Liga Perdana Berita

Legenda Man City memberi amaran kepada Ten Hag dan United ‘perkara boleh berubah dengan cepat’

Manchester United teruja untuk beraksi dalam perlawanan derby Manchester, tetapi penyerang telah dihantar oleh bekas pemain Manchester City yang mempunyai banyak pengalaman mengatasi Red Devils.

Beberapa hari sebelum Derby Manchester kedua musim ini, legenda City Joleon Lescott telah melihat ia wajar untuk memberi amaran kepada United bahawa bentuk boleh “berubah dengan cepat”.

Skuad kendalian Erik ten Hag dipenggal kepala oleh pasukan dominan Pep Guardiola 6-3 pada bulan Oktober. Bagaimanapun, saingan yang semakin menghampiri Old Trafford nampaknya lebih hebat walaupun United kini menikmati lapan kemenangan berturut-turut, manakala City tersingkir daripada Piala Liga oleh Southampton di tangga ke-20.

Kemenangan akan menyaksikan The Red Devils bergerak dalam jarak satu mata dari saingan bandar dominan mereka dalam Liga Perdana. Bagaimanapun, Lescott telah mengeluarkan amaran kepada Ten Hag dan Red Devils yang yakin bahawa keadaan boleh berubah dalam sekelip mata.

“Saya masih fikir mereka tinggal satu atau dua musim lagi, sebenarnya, kerana kami mengatakan ini adalah prestasi, dan apabila ia adalah bentuk yang boleh berubah dengan cepat,” kata Lescott bagi pihak BT Sports. “Sebab mengapa saya berkata demikian – bukan hanya untuk mereka kerana ada pasukan lain juga yang saya rasa berada di belakang Liverpool dan City kerana standard yang mereka tetapkan.

“Kami telah melihat Man Utd pada masa lalu mengharungi 10-12 perlawanan tanpa kalah. Tetapi kami telah melihat Liverpool dan City pergi dan menang 10 perlawanan berturut-turut.

“Itu normal baharu, itu adalah satu pertiga daripada mata yang anda perlukan untuk memenangi liga. Jadi sehingga seseorang dapat melakukannya, anda tidak boleh benar-benar dipertimbangkan.

“Kami telah melihat Arsenal melakukan perkara itu sekarang dan mereka berada di puncak liga dan masih ramai yang meragui sama ada mereka adalah pencabar. Jadi, mengenai Man Utd, saya masih fikir mereka tinggal beberapa musim lagi.”

United kini duduk di tangga keempat, hanya empat mata di belakang The Citizens. Buat masa ini bentuk dan keyakinan seolah-olah memihak kepada United manakala City kelihatan mengantuk dengan tiga perlawanan tanpa kemenangan ke atas saingan mereka.

Peristiwa terakhir yang menyaksikan United kehabisan pemenang dalam perlawanan Liga Perdana menentang City akan menjadi pra-pandemi apabila Anthony Martial dan Scott McTominay kedua-duanya mencatatkan rekod di bawah Ole Gunnar Solskjaer sebagai pengurus semasa kejadian itu.

Bagaimanapun, seperti yang dikatakan popular, dan tidak menyenangkan, sebelum derby, prestasi akan hilang apabila United dan City kedua-duanya melepasi garis putih di Old Trafford.