eropah Berita

Legenda Liverpool Graeme Souness memberi penghormatan kepada Gianluca Vialli

Pemergian Gianluca Vialli hari ini disahkan berikutan perjuangan legenda Itali itu dengan kanser yang telah lama bertarung.

Legenda dan pakar Liverpool, Graeme Souness pagi ini menyampaikan penghormatan yang tulus dan bercahaya kepada ikon bola sepak Itali berusia 58 tahun yang sangat dihormati itu yang dengan sedihnya menyerah kalah dengan penyakitnya.

Walaupun Vialli menghabiskan sebahagian besar karier bermainnya di Itali di Cremonese, Sampdoria dan Juventus, dia menikmati tiga tahun di Chelsea antara 1996 dan 1999, menjaringkan lebih 250 gol dalam keseluruhan empat kelab yang diwakilinya. Dia kemudian menguruskan Londoners dan Watford.
Bekas penyerang itu amat dihormati kerana sumbangannya dalam bola sepak dan disanjung tinggi di Itali, pernah bermain untuk negaranya di dua Piala Dunia dan satu Kejohanan Eropah sebelum mengambil alih peranan dalam pasukan kebangsaan sebagai ketua delegasi pada Oktober 2019.

Pada tahun 2018, Vialli mula-mula mendedahkan bahawa dia telah berjaya mengatasi kanser pankreas dan diberi rawatan yang jelas dua tahun kemudian pada 2020. Malangnya, pengampunannya tidak bertahan lama kerana dia menjelaskan pada Disember 2021 bahawa penyakit itu telah menumbuhkan lagi penyakit itu. Cukuplah untuk mengatakan bahawa walaupun kanser mungkin telah meragut nyawa Vialli pada usia hanya 58 tahun, pendekatan inspirasinya terhadap keadaannya dijelaskan dalam buku 2018 bertajuk ‘Matlamat’.

“Saya bukan seorang pahlawan. Saya sedang melawan kanser. Ia adalah musuh yang terlalu kuat dan saya tidak akan mempunyai peluang,” tulisnya. “Saya seorang lelaki dalam perjalanan dan kanser telah menyertai saya dalam perjalanan itu seperti teman perjalanan yang tidak diingini. Matlamat saya adalah untuk terus bergerak, terus berjalan sehingga dia kenyang dan meninggalkan saya.”

Souness antara mereka yang meratapi pemergiannya ketika penghormatan mencurah-curah untuk pemenang Serie A dua kali itu selepas kematiannya disahkan oleh Persekutuan Bola Sepak Itali. Pasangan itu telah menjadi rakan sepasukan selama dua tahun di Sampdoria dan emosi mengatasi Souness apabila dia mengingati Vialli orang itu, serta pemain itu.

“Saya hanya menerima berita itu sepuluh minit lalu, dan saya tidak boleh memberitahu anda betapa baiknya dia seorang lelaki,” kata legenda Liverpool itu di Sky Sports News. “Lupakan bola sepak seketika, dia hanya jiwa yang cantik, seorang manusia yang benar-benar baik. Saya pergi ke Itali ketika berusia 31 tahun, dia berusia 20 tahun, dan sangat hebat untuk berada di sekelilingnya. Dia seorang yang suka berseronok. lelaki, penuh dengan kenakalan, individu yang hangat dan pemain yang hebat.

“Saya tidak mahu bercakap tentang [keupayaan] bola sepaknya, saya mahu bercakap tentang dia sebagai seorang manusia. Saya akan mendengar banyak namanya, dan betul juga dengan orang berkata perkara yang hebat tentang keupayaan bermainnya. , tapi alangkah manusianya. Takziah saya ucapkan kepada keluarga dan isterinya, mereka telah diberkati jalan mereka bertembung. Anak-anaknya dikurniakan ayah seperti itu dan isterinya dirahmati untuk berkahwin dengan lelaki seperti itu.

“Saya tidak dapat memberitahu anda sembilan orang lain yang telah memberi kesan kepada hidup saya seperti itu. Bukan kerana dia melakukan apa-apa untuk saya khususnya, saya seorang profesional senior ketika itu, tetapi untuk melihat dia di sekeliling orang lain; Saya fikir jika anda melintasi laluannya sekali atau jika anda berada di syarikatnya selama sepuluh atau 15 minit sekali, anda ingat dia sepanjang hidup anda. Dia hanyalah seorang yang istimewa, seorang yang benar-benar istimewa.”

Berjuang untuk menahan air mata yang mengalir dalam dirinya, Souness terus memberi penghormatan sebelum siaran langsung dipotong:

“Saya bukan doktor atau apa-apa tetapi apabila saya melihatnya, saya fikir saya melihat seorang lelaki masih dalam pertarungan semasa Euro [2020] – dan mereka terus memenanginya,” kata pengendali Scotland itu.

“Ia sangat tipikal baginya sehingga dia merahsiakan, peribadi. Dia menerimanya, seperti yang saya harapkan dia akan menerimanya: itu adalah perjuangannya, dia mahu menanganinya sendiri dan tidak mahu membebankan orang lain. orang dengannya.”