Liga Juara-Juara Berita

Guardiola akhirnya mengakui pemerintahannya di Man City tidak lengkap tanpa kemenangan Liga Juara-Juara

Pep Guardiola akhirnya mengakui pengalamannya di Manchester City “tidak akan lengkap” melainkan dia memenangi Liga Juara-Juara bersama kelab itu.

Guardiola menandatangani lanjutan kontrak selama dua tahun bulan lalu selepas membimbing City merangkul empat kejuaraan Liga Perdana tetapi kejayaan persaingan kelab elit Eropah entah bagaimana mengelak mereka, dengan keputusan terbaik mereka adalah naib juara pada 2020-21.

Pelatih Sepanyol itu bagaimanapun telah memenangi trofi itu dua kali sebelum itu semasa berkhidmat dengan Barcelona pada musim 2008-09 dan 2010-11.

“Ia bukan satu-satunya tetapi saya akui ia adalah trofi yang kami mahukan dan tempoh saya di sini tidak akan lengkap jika kami tidak memenanginya,” kata Guardiola kepada pemberita sebelum pertembungan pusingan keempat Piala Liga Khamis menentang Liverpool.

“Tetapi itu bukan satu-satunya sebab (saya menandatangani). Saya akan melakukan segala-galanya pada masa yang kita ada bersama untuk memenanginya tetapi saya akan mengatakan perkara yang sama sebelum (menandatangani).

“Ia adalah trofi yang kami tidak ada dan kami akan cuba melakukannya. Saya rasa mereka (City) akan mendapatnya lambat laun.”

City kini menduduki tempat kedua dalam Liga Perdana dan mengekori pendahulu Arsenal dengan lima mata, dan akan melayan kunjungan Liverpool dalam Piala Liga lewat Khamis ini sebelum bertandang ke Leeds United dalam liga pada 28 Dis.