Piala Dunia 2022 Berita

Messi & Argentina mara tetapi Neymar & Brazil dikalahkan

Ini sudah pasti salah satu malam bola sepak terhebat di Piala Dunia ini setakat ini.

Selepas pertemuan bersejarah antara dua negara yang menewaskan dunia yang akhirnya menyaksikan Croatia yang menentang dan gigih menumbangkan Brazil yang besar melalui penentuan sepakan penalti, rekod 15 kad telah dihadiahkan kepada pemain dalam perlawanan yang diikuti antara Argentina dan Belanda, dengan membawa kemenangan. bukti yang cukup untuk keamatannya tidak seperti perlawanan tinju kejohanan dunia dengan keganasan mentahnya ketika momentum permainan ini berayun secara mendadak pada minit-minit terakhir berikutan keputusan terdesak Louis van Gaal untuk membawa kedua-dua gergasinya ketinggalan 2-0.

Armada Belanda belum pun melakukan rembatan ke sasaran dalam perlawanan ini sebelum minit ke-83 dan akhirnya terpaksa menggunakan bola sepak terarah ke arah kubu lawan. Pengenalan Van Gaal terhadap Luuk de Jong 6-kaki-2 dan raksasa 6-kaki-6 yang menjulang tinggi Weghorst ternyata menjadi satu pukulan genius dan rahmat menyelamatkan, hampir.

Argentina telah mula rebah pada minit-minit akhir dan tidak dapat menangani perubahan mendadak dalam rentak dan pengeboman udara yang berterusan di ketiga pertahanan mereka. Nasib baik untuk Lionel Messi dan Albiceleste, bola sepak langsung dan gergasi akhirnya tidak dapat membantu anda memenangi penentuan sepakan penalti.

17 hari sebelum ini, Argentina terperangkap tersalah langkah dalam salah satu kekecewaan terbesar dalam sejarah Piala Dunia apabila mereka tewas mengejut kepada Arab Saudi 2-1. Betul-betul di stadium Ikonik Lusail yang sama. Dan malam ini, Argentina telah mara ke separuh akhir dengan kemenangan besar menentang Belanda ini. Tetapi mereka sebenarnya adalah kekalahan penentuan penalti dari satu lagi kekalahan dramatik dan mengejut dalam keadaan itu.

Nah, kemenangan ini bermakna peminat Messi di seluruh dunia kini akan dapat melihat lebih ramai idola mereka yang tiada tandingan di Piala Dunia ini. Ahli sihir Argentina itu, yang kini telah terlibat dalam enam gol pada kejohanan ini (empat gol, dua bantuan), juga merupakan pemain terkemuka pada edisi 2022 untuk peluang dicipta, kedua-duanya secara keseluruhan (16) dan dari permainan terbuka (13).

Di sebalik bantuan luar biasanya untuk gol pembukaan Nahuel Molina dan penalti untuk memastikan kemenangan itu, Messi adalah pemangsa utama yang mengintai jauh lebih senyap berbanding perlawanan sebelumnya dalam perlawanan akhir ini, dan pada dasarnya itulah yang menjadikannya begitu berbahaya. Walaupun seolah-olah dibelenggu oleh lawan yang satu-satunya misi untuk menghalangnya dalam apa jua keadaan, dia mampu menghidupkan dan mengubah arah perlawanan dengan hanya satu aksi cemerlang sesuka hati.

Gol separuh masa kedua beliau menerusi sepakan penalti membawanya ke 10 dalam pusingan akhir Piala Dunia untuk menyamakan kedudukan dengan Gabriel Batistuta paling banyak oleh pemain Argentina.

Walau bagaimanapun, keputusan akhir, kredit juga perlu diberikan kepada Belanda. Piala Dunia 2022 telah menyaksikan Belanda mengalahkan penyandang juara Piala Asia AFC, pemenang Piala Emas CONCACAF dan pemenang AFCON dari awal tahun ini, tetapi mereka tidak dapat menambah juara bertahan Copa América Argentina ke dalam senarai mangsa mereka.

Pada usia 71 tahun, nampaknya Van Gaal mungkin baru sahaja mengendalikan permainan terakhirnya sebagai jurulatih Belanda – permainan yang dengan liciknya hampir memihak kepada Belanda dengan penggantian permainan akhir yang licik. Dia akan berakhir pada tahap yang tinggi walaupun kekalahan terakhir.

Susulan kemenangan mengejut Croatia menentang Brazil awal hari ini, mereka akan menentang Argentina di separuh akhir minggu depan untuk tempat ke final Piala Dunia 2022 pada 18 Disember.

Messi memenangi hampir semua perkara dalam bola sepak selain Piala Dunia. Dia berpotensi hanya 180 minit bola sepak lagi untuk menyelesaikan semuanya.