Piala FA Berita

Amerika Syarikat memulakan Piala Dunia Fifa 2022 dengan keputusan seri 1-1 menentang Wales

Empat belas daripada 15 pemain A.S. yang menyaksikan aksi membuat penampilan sulung Piala Dunia menentang Red Dragons.

AS membuka kempen Piala Dunia FIFA 2022 dengan mantap dengan keputusan seri 1-1 menentang Wales pada malam Isnin di Stadium Ahmad Bin Ali. Penyerang Tim Weah menjaringkan gol Amerika Syarikat pada minit ke-36 selepas larian dinamik dengan menggelecek hebat menghasilkan hantaran sempurna oleh Christian Pulisic meletakkannya di belakang pertahanan.

Wales memastikan gol penyamaan mereka menerusi sepakan penalti lewat daripada kapten Gareth Bale pada minit ke-82.

Persembahan separuh masa pertama yang mantap oleh Amerika yang mendominasi penguasaan bola apabila Wales keluar dari blok pertahanan rendah menghasilkan gol Weah. A.S. berjaya mempertahankan kubu itu menentang pertahanan Wales yang fizikal, dan kadang-kadang lebam, untuk memperoleh mata penting dalam pembukaan Piala Dunia mereka.

Keputusan seri itu memastikan Amerika terikat di tempat kedua Kumpulan B dengan Wales di belakang England, yang berjaya menewaskan Iran 6-2 awal hari ini. AS akan menentang pada hari Jumaat, 25 November di mana dua pasukan teratas dalam setiap kumpulan akan mara ke peringkat kalah mati.

A.S. dominan sejak awal ketika mereka mengawal perlawanan dengan penguasaan agresif dan bahagian tengah yang berkesan memenangi bola. Pasukan USA dua kali hampir menjaringkan gol pembukaan permainan pada minit ke-10 apabila pemain pertahanan Wales Joe Rodon hampir menjaringkan gol sendiri ketika dia cuba melepasi hantaran lintang berbahaya daripada Weah di sayap kanan, dan selepas itu, Antonee Robinson bermain menentang Sargent dalam perlawanan itu. kotak penalti tetapi tandukan jarak dekatnya memandang ke luar tiang kiri.

Pasukan Wales memilih untuk mengendur dan jarang melepasi sempadan bahagian tengah, tetapi apabila mereka melakukannya, kedua-dua serangan awal mereka ke medan saingan menghasilkan kad kuning selepas terjahan kasar oleh Sergiño Dest dan Weston McKennie masing-masing pada minit ke-11 dan ke-13.

Untuk kredit mereka, pertahanan Wales terbukti sukar untuk dipecahkan kerana mereka bertahan dengan gaya fizikal mereka yang keras kepala, tetapi Amerika dengan sabar menunggu masa mereka semasa menguasai bola, dengan beberapa percubaan jarak jauh bertindak sebagai amaran ambar ketika Dest memandu. rembatan melepasi palang pada minit ke-29 dan Weah hanya terlepas melakukan hantaran panjang ke dalam kotak daripada Adams pada minit ke-35.

A.S. akhirnya menembusi benteng pertahanan Wales yang diperkukuh dengan baik pada minit ke-36 apabila penyerang tengah Josh Sargent menghantar bola yang dikawal dengan baik ke laluan Christian Pulisic, yang kemudiannya melakukan hantaran di belakang pertahanan Wales untuk Weah, yang melepaskan rembatannya ke dalam. jaring.

Rentak itu meningkat dengan ketara pada separuh masa kedua apabila Wales berusaha keras untuk mendapatkan gol penyamaan. Aksi itu lebih keras dan kasar apabila fizikal berterusan, mengakibatkan beberapa kekasaran teruk dengan pertahanan Wales berusaha keras untuk menahan Pulisic yang bertenaga bermain seperti dirasuk seorang lelaki.

Wales akhirnya menemui perak pada minit ke-82 dan ia datang dari sepakan penalti. Di tengah-tengah kesibukan di tengah-tengah kotak, terjahan keras Walker Zimmerman ke atas Bale menyaksikan pengadil segera menghadiahkan sepakan penalti dan Bale memalunya untuk membuat Red Dragons seri mereka.