Liga Perdana Berita

Pep Guardiola membuat pemerhatian Erling Haaland selepas kemenangan Man Utd

Erling Haaland menjaringkan hatrik dalam kemenangan besar derbi Manchester City 6-3 ke atas Manchester United pada hari Ahad.

Bos Etihad, Pep Guardiola, membuat kenyataan bahawa Erling Haaland ‘sentiasa kelihatan kelaparan’ selepas hatrik Norweigan menentang musuh ketat United pada hari Ahad dengan treble daripada pemain berusia 22 tahun itu dan Phil Foden memberikan tiga mata kepada juara bertahan Liga Perdana Inggeris itu. Ini bermakna mereka kini hanya ketinggalan satu mata di belakang Arsenal di puncak carta Liga Perdana.

Kedua-dua Haaland dan Foden hampir tidak dapat dihalang apabila City melecurkan United, manakala garis markah akhir sebenarnya menyamarkan pukulan untuk Red Devils yang boleh menjadi lebih kejam.
Selepas perlawanan, Guardiola memberikan pujian kepada pemain antarabangsa Norway itu sambil turut menyatakan kepercayaan pemain berusia 22 tahun itu ‘selalu kelihatan kelaparan’.

“Ya. Nombor bercakap untuk dirinya sendiri. Dia telah melakukan ini sebelum ini di sini,” katanya.

“Ia bukan cara kita. Sentiasa kita cuba membantu dia dalam persekitaran kita. Kami mempunyai perasaan yang luar biasa bahawa dia sentiasa kelihatan kelaparan dan begitu kompetitif. The

“Dia melihat 10 pemain berlari tanpa bola dengan usaha untuk satu sama lain jadi dia mahu melakukannya. Mereka membayangkannya, mereka melihatnya.

“Sebab itulah kami berjaya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Di sebalik itu ada usaha dan keinginan untuk melakukannya.”

Guardiola juga memuji Foden, berkata: “Keinginannya, bagaimana dia berlari, adalah perkara utama.

“Dia layak bermain setiap masa dan kemudian dia mempunyai kualiti. Dia seorang pemain muda dan ia adalah realiti. Dia berhak mendapat segala-galanya.”

Bagaimanapun, Guardiola mengakui dia tidak kagum dengan prestasi keseluruhan pasukannya apabila City melepaskan tiga gol pada separuh masa kedua.

Dia menyambung: “Ia sangat bagus [pada separuh masa pertama]. Kami menjaringkan empat gol dan boleh menjaringkan lebih banyak gol.

“Selepas separuh masa ia lebih sukar. Ia adalah kemenangan yang hebat, perlawanan yang hebat, semua orang gembira di stadium dan kami menikmatinya menentang pesaing kami. Ia adalah petang yang baik untuk kami.

“Secara umumnya ia sangat bagus betapa agresifnya kami tetapi sudah tentu apabila mereka mempunyai Bruno Fernandes dan Christian Eriksen mereka mempunyai kualiti.

“Kami menyedari ruang dan pemain kami di hadapan membuat perbezaan pada separuh masa pertama.

“Kami boleh menang atau kalah tetapi ada banyak perkara yang boleh kami lakukan dengan lebih baik. Beberapa pemain tidak bagus hari ini jadi mereka perlu memperbaiki diri.

“Kesempurnaan tidak wujud, ia adalah mustahil. Tetapi kami mesti cuba melihat ke sana. Kami melakukan yang baik, kami boleh melakukan lebih baik, ramai, ramai pemain mendapat hantaran ceroboh.

“Ini tidak bagus. Kita kena lebih konsisten. Di beberapa kawasan kami masih tidak bagus.”

Bagi Erik ten Hag, pemain Belanda itu marah sambil merungut ‘kekurangan perlawanan’ pasukannya ketika mereka tewas kepada satu lagi kekalahan mengecewakan kepada saingan sengit mereka.

“Ia agak mudah, ia adalah kekurangan kepercayaan,” katanya.

“Apabila anda tidak percaya di atas padang maka anda tidak boleh memenangi perlawanan, itu tidak boleh diterima.

“Kami menjadi tidak berdisiplin dalam mematuhi peraturan dan anda dibelasah, itu berlaku hari ini.

“Bagi saya ia satu kejutan. Kami tidak berada di hadapan, kami tidak berani pada bola dan ada ruang untuk bermain tetapi kami tidak cukup berani.

“Semua penghargaan kepada City, tetapi ia tiada kaitan dengan City, prestasi kami tidak bagus.

“Ia ada kaitan dengan kepercayaan sebagai individu dan sebagai pasukan.

“Dari minit pertama saya merasakannya dan pada separuh masa kami mengubah keadaan dan kami mengubah sikap.

“Kami melihat Manchester United yang berbeza selepas separuh masa dan kami menjaringkan gol, kami mencipta lebih banyak lagi. Mengenai bola kami lebih berani, kami datang di separuh masa lawan dan kami menjaringkan tiga gol.

“Pada masa ini saya tidak boleh berfikir tentang perkara positif. Kami mengecewakan peminat kami, kami mengecewakan diri kami sendiri dan kami amat kecewa.”