Liga Perdana Berita

Brendan Rodgers mengakui kebimbangan dipecat semasa menghantar mesej kepada pemilik selepas kekalahan Tottenham

Pengurus Leicester Brendan Rogers seorang lelaki yang bimbang, akhirnya mengakui dia berada di bawah tekanan hebat di Leicester berikutan kekalahan kepada Tottenham pada hari Sabtu.

Rogers mengakui tugasnya adalah dalam keadaan berjaga-jaga berikutan kekalahan teruk 6-2 kepada Tottenham. Leicester kini telah tewas enam perlawanan terakhir Liga Perdana dan menduduki tempat tercorot dalam carta.

The Foxes telah melonjak ke hadapan selepas mendahului di utara London menerusi sepakan penalti Youri Tielemans. Bagaimanapun, pasukan Spurs yang telah kembali pulih, mengubah permainan dengan pantas menerusi gol penentuan daripada Harry Kane dan Eric Dier ketika kelemahan pelawat pada bola mati amat ketara sekali lagi.

Pasukan Rodgers kemudiannya menyamakan kedudukan sebelum separuh masa tetapi menjadi mangsa kejatuhan mereka sendiri sejurus memasuki separuh masa kedua apabila Wilfred Ndidi menghadiahkan Rodrigo Bentancur peluang untuk menjaringkan gol pertamanya di Tottenham. Kemudian Son Heung-min yang ditindas dan membara keluar dari bangku simpanan dan menjaringkan hatrik selama 14 minit untuk melenyapkan sepenuhnya peluang Leicester dan mengutuk mereka kepada satu lagi kekalahan yang menyakitkan.

Ditanya sama ada dia merasakan keputusan itu memberi lebih banyak tekanan kepada tugasnya, Rodgers memberitahu Sky Sports: “Begitu juga. Saya datang setiap hari dan melakukan kerja saya. Saya amat memahami kekecewaan penyokong. Saya tidak boleh menyembunyikan daripada itu. Ini tanggungjawab saya.”

Bagaimanapun, Rodgers enggan menyatakan jika dia percaya dia mendapat sokongan daripada pemilik tetapi menegaskan dia akan sentiasa menghormati mereka.

Dia menambah: “Apa pun yang berlaku, saya akan menghormati mereka [pemilik] kerana mereka telah memberikan sokongan yang hebat kepada saya. Saya memahami permainan ini.

“Garis markah tidak menggambarkan permainan tetapi keputusannya ialah ia adalah kekalahan yang teruk. Mereka telah memberikan saya sokongan yang cemerlang. Apa pun yang berlaku kepada saya di Leicester sama ada saya kekal dan terus berjuang, saya akan sentiasa menghormati mereka.”

Pengurus Foxes merasakan Leicester berhak lebih daripada perlawanan itu sebelum Son yang berani keluar dari bangku simpanan ketika Leicester memaksa Hugo Lloris melakukan beberapa penyelamatan yang baik sebelum permainan menakjubkan Son membawa mereka ke lubang.

Rodgers menambah: “Selama 73 minit ia adalah permainan yang bagus dan kami boleh dikatakan pasukan yang lebih baik dengan peluang yang kami cipta. Kami dihukum kerana kesilapan.

“Saya meminta pemain bermain dengan berani dan berani dan begitulah mereka. Kami bolos pada awal separuh masa kedua untuk 3-2 dan Hugo Lloris melakukan penyelamatan hebat untuk 3-3.

“Dan kemudian kami kehilangan bola dan mereka melepaskan diri. Pada kedudukan 4-2 ia menjadi terbuka dan itu mengenai pengurusan permainan dan garis markah.

“Dua bek tengah kami hebat tetapi dalam tempoh terakhir kami sangat berminat untuk mendapatkan sesuatu kembali dan itu membuatkan mereka terpencil. Garisan markah kelihatan lebih teruk daripada perlawanan itu.

“Saya rasa untuk pemain. Mereka tidak layak itu. Mereka berani dalam menekan. Kami bermain dengan baik, mencipta peluang. Lloris melakukan beberapa penyelamatan yang hebat. Kami harus lebih baik pada detik-detik pertahanan utama.

“Ia mengecewakan. Kami telah menjaringkan gol, kelihatan kreatif. Kesilapan yang telah merugikan kita. Apabila anda belum memenangi perlawanan, keyakinan anda boleh terjejas. Ia merupakan permulaan yang sangat sukar. Kami mempunyai rehat antarabangsa untuk pulih.”