Liga Perdana Berita

Pemilik Arsenal, Stan Kroenke, akan menyerahkan Mikel Arteta perpindahan tanpa mengira tempat Liga Juara-Juara

Anda boleh menjangkakan Mikel Arteta akan disokong dalam pasaran perpindahan kerana The Gunners melihat untuk membina kemajuan yang dicapai musim ini kerana pemilik Arsenal, Stan Kroenke dilaporkan memberi cadangan besar untuk kelab itu melabur dengan ketara dalam skuad mereka pada musim panas ini walaupun mereka gagal layak ke Liga Juara-Juara, menurut laporan terkini.

The Gunners dimalukan secara ringkas di St James’ Park pada malam Isnin lalu dengan kekalahan 2-0 yang sangat mengecewakan di Tyneside. Kekalahan itu menyaksikan saingan utara London mereka, Tottenham Hotspur kini menduduki tempat keempat menuju ke hari terakhir. Walaupun hanya dua mata di hadapan The Gunners, mereka akan beraksi dengan Norwich City yang sudah tersingkir, yang dijangka akan ditewaskan tanpa banyak kekecohan, jika ada.

Memandangkan Arsenal nampaknya akan terlepas kelayakan Liga Juara-Juara, peminat kecewa kerana pemain terbaik tidak akan ditarik ke kelab itu menuju ke pasaran perpindahan musim panas. Bagaimanapun, ini mungkin tidak berlaku jika laporan dipercayai kerana pemilik Stan Kroenke sedang merancang untuk melabur dalam skuad semasa.

The Telegraph melaporkan bahawa kegagalan untuk layak ke Liga Juara-Juara musim depan tidak akan menghalang kelab daripada melabur banyak dalam skuad pasukan utama musim panas ini, dengan Mikel Arteta terdesak untuk merekrut beberapa tambahan berkualiti kepada pasukan mudanya. Kelayakan akan memberi mereka lebih banyak kuasa kewangan, tetapi laporan itu menambah bahawa mereka masih akan mempunyai belanjawan yang bermakna untuk diuruskan walaupun menghadapi masalah kewangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

football.london mengatakan bahawa beberapa pemain menjadi sasaran menjelang jendela perpindahan dengan kerja membina semula musim panas di Arsenal. Sasaran Arteta termasuk tandatangan marquee dalam Gabriel Jesus dari Man City, dengan restu bekas bosnya Pep Guardiola, yang menjelaskan mengapa The Gunners yakin untuk mendapatkan tandatangannya. Arsenal mula-mula membuat pertanyaan mengenai Jesus pada November dengan Edu mengekalkan hubungan rapat dengan ejen pemain itu dan penyerang City itu sendiri, apatah lagi Guardiola sendiri turut memberi kata-kata.

Mereka berminat untuk menandatangani bek kiri Bologna, Aaron Hickey berikutan prestasi mengagumkannya dalam Serie A. Arteta mahu pemain pertahanan kiri yang serba boleh untuk memperkuatkan pertahanannya musim ini, dengan Kierab Tierney kini diketepikan selepas menjalani pembedahan lutut, manakala Takehiro Tomiyasu pula. dipaksa keluar kerana cedera dalam kekalahan di Newcastle pada malam Isnin, setelah baru-baru ini kembali beraksi berikutan masalah betis.

The Gunners telah pun bersetuju untuk menandatangani pemain sayap Sao Paulo Marquinhos dengan bayaran dalam lingkungan £3 juta. Pemain berusia 19 tahun itu akan menyertai kelab pada musim panas ini selepas berbincang secara meluas dengan Edu. Sementara itu, pemain tengah Leicester, Youri Tielemans juga menjadi sasaran dan adalah penting untuk skuad termuda dalam Liga Perdana memperkuat skuad mereka dengan lebih banyak pengalaman.

Rancangan musim panas Arsenal adalah bukti betapa lembaga itu percaya kepada Arteta dan visinya. Jika mereka mendapat sesuatu yang betul di pasaran, The Gunners akan dapat meneruskan musim depan.