Liga Perdana Berita

Boleh menang 55-0′ – Paul Merson bertegas bahawa Liverpool tidak akan memenangi perlumbaan kejuaraan

Paul Merson benar-benar pasti bahawa tidak kira apa garisan skor yang Liverpool boleh lakukan ketika menentang Southampton pada petang Selasa kerana dia yakin anak buah Pep Guardiola yang hebat sudah pasti akan mengetepikan sebarang tentangan yang boleh Aston Villa lakukan dan bahawa The Reds sama sekali tidak mempunyai peluang untuk melakukannya. memenangi kejuaraan Liga Perdana.

Skuad Guardiola terselamat daripada goyah seketika yang memberikan The Reds sedikit harapan pada hari Ahad selepas seri 2-2 di West Ham United, akhirnya bangkit daripada ketinggalan dua gol pada separuh masa selain turut terlepas sepakan penalti lewat yang sepatutnya mempunyai satu Sky Tangan biru menggenggam trofi Liga Perdana.

The Reds mampu mengurangkan kelebihan City kepada satu mata menjelang hari terakhir musim ini sekiranya mereka menang ke atas Southampton di St Mary’s petang esok, tetapi pakar Sky Sports, Merson bertegas anak buah Jurgen Klopp tidak mempunyai peluang sama sekali untuk melompat ke hadapan skuad Sky Blues.

Menulis dalam ruangan Sky Sports mingguannya, Merson berkata: “Liverpool boleh menang 55-0 menentang Southampton pada malam Selasa, ia tidak akan membuat perbezaan.

“Mereka tidak mempunyai peluang untuk memenangi kejuaraan Liga Perdana sekarang. Keputusan Manchester City di West Ham adalah mata yang besar, kini mereka perlu menewaskan Aston Villa di tempat sendiri pada hari terakhir musim ini – dan anda akan mengambilnya sejuta kali daripada sejuta. Apa yang anda perlu minta pada penghujung perlumbaan kejuaraan adalah untuk ia berada di tangan anda dan anda berada di rumah.

“Sekiranya Man City kalah dalam perlawanan itu, saya boleh melihat Liverpool meletakkan muatan lori melepasi Southampton. Ia akan menjadi ayunan lima gol sekiranya West Ham menewaskan Man City 2-0 – dan Southampton boleh memasukkan gol untuk berseronok. Ia boleh jadi empat ketika itu dan anda akan mendapat penentuan pada penghujung musim. Tetapi mata itu adalah besar pada akhirnya, sangat besar. Bagi saya, Manchester City memenangi Liga Perdana.

“Tetapi apa yang perlumbaan – dengan kedua-dua pasukan ini, ia berterusan. Jika anda keciciran mata, itu sahaja. Liverpool kehilangan mata ketika menentang Tottenham dan itu adalah malam yang baik, walaupun dengan tiga perlawanan lagi. Perlawanan Tottenham itu sentiasa berjalan lancar. Jadilah kulit pisang, mereka melakukan dua kali ganda ke atas City. Saya tidak tahu apa lagi yang boleh dilakukan Liverpool. Mereka telah memenangi dua perlawanan akhir, mereka berada di satu lagi perlawanan akhir dan mereka akan menghadapi musim Liga Perdana ke perlawanan akhir.”

Dia menambah: “Perkara paling sukar di dunia adalah cuba memenangi liga, ia adalah 38 perlawanan dalam tempoh sembilan bulan. Tetapi untuk memenangi dua pertandingan piala, berada dalam perlumbaan kejuaraan sehingga minggu terakhir musim ini dan juga berada di peringkat Eropah yang terbaik. final, tiada pencapaian yang lebih baik. Untuk melakukan apa yang telah mereka lakukan dalam liga selama sembilan bulan dalam semua pertandingan adalah sesuatu yang menakjubkan – dan mereka tidak mempunyai skuad terbesar. Tiada rasa tidak hormat tetapi anda membawa James Milner dalam Perlawanan akhir Piala FA. Dia berusia 37 tahun, ia tidak seperti membawa Ilkay Gundogan, Bernardo Silva atau Riyad Mahrez. Jurang antara kedua-dua skuad itu menakutkan jadi untuk Liverpool melakukan apa yang telah mereka lakukan adalah lebih sukar dipercayai.”