Liga Perdana Berita

Ronaldo TIDAK AKAN menerima Man Utd bukan kelab 3 teratas Liga Perdana – atau adakah EGOnya yang besar bertindak balas?

Cristiano Ronaldo – walaupun dirinya sendiri hanya berupaya menunjukkan prestasi cemerlang sekali-kala tanpa konsistensi sejak akhir-akhir ini – telah meragam dan membuak-buak, dengan egonya mengisytiharkan bahawa dia tidak akan ‘menerima’ Man Utd menamatkan saingan di bawah tempat ketiga dalam Liga Perdana musim ini.

Walaupun telah memenangi tiga kejuaraan Liga Perdana dalam enam musim dalam tempoh pertamanya di Old Trafford dan tidak pernah mengalami penamat lebih rendah daripada ketiga, pemain Portugal itu nampaknya tidak menyedari hakikat bahawa kian bukan macam tahun-tahun lalu lagi dengan United pada zaman kegemilangannya sejak Fergie memerintah dengan tangan besi.

Kali ini, walau bagaimanapun, keadaan telah menjadi jelas dalam lingkaran kejatuhan dan penyerang yang sebelum ini berjinak-jinak sendiri kini menjadi hanya watak pemburu haram yang sedang  menunggu peluangnya untuk menerkam mangsanya yang tidak curiga.

Walau bagaimanapun, kredit masih perlu diberikan kerana keupayaannya untuk masih menghasilkan beberapa persembahan cengkaman yang sangat baik dengan kilatan kecemerlangan yang kini jarang berlaku, walaupun tidak konsisten seperti yang diharapkan oleh mereka yang masih bersemangat untuknya, dengan tegas enggan menerima bahawa CR7 yang hebat seperti dahulu kini boleh didapati hanya dalam tayangan semula dalam video lama. United pun kian bergelut untuk beraksi walaupun bekas pengurus dan legenda kelab Ole Gunnar Solskjaer telah ditunjukkan penyingkiran pada November. Kekalahan membingungkan kepada Wolves kali terakhir meninggalkan mereka di kedudukan ketujuh dan perlawanan pastinya tidak akan menjadi lebih mudah menentang Aston Villa pada hari Sabtu juga.

Ronaldo dikatakan terkejut dengan kejatuhan taraf di United sekembalinya pada November, berbanding kelab yang pernah dimainkannya sebelum ini antara 2003 dan 2009. Sekarang, nampaknya terkejut dengan keadaan kelab yang terperangkap sekarang, dia entah bagaimana telah hempedu yang jelas untuk menegaskan bahawa dia TIDAK AKAN mempertahankannya tetapi berkeras bahawa perubahan boleh dibuat, walaupun ia bermakna ‘memusnahkan’ beberapa perkara dalam proses itu. Yang sudah tentu merupakan kiasan kepada apa atau siapa yang perlu dimusnahkan dalam buku permainan harga dirinya.

“Dalam hati saya, saya tidak menerima bahawa mentaliti kami kurang daripada berada dalam tiga teratas [kelab Liga Perdana],” kata Ronaldo kepada Sky Sports.

“Saya fikir untuk membina perkara yang baik, kadangkala anda perlu memusnahkan beberapa perkara. Jadi mengapa tidak – tahun baru, kehidupan baru dan saya berharap Manchester [United] boleh menjadi tahap yang peminat mahukan. Mereka layak menerimanya.

“Kami mampu mengubah keadaan sekarang. Saya tahu caranya tetapi saya tidak akan menyebutnya di sini kerana saya rasa tidak beretika di pihak saya untuk mengatakannya. Apa yang boleh saya katakan ialah kita boleh melakukan yang lebih baik – kita semua. Manchester [United] milik perkara penting, jadi kami perlu mengubahnya.

“Saya tidak mahu berada di sini untuk berada di tempat keenam, atau tempat ketujuh, atau tempat kelima. Saya di sini untuk cuba menang, untuk bersaing. Saya rasa kami bersaing tetapi kami belum berada pada tahap terbaik kami. Tetapi kami masih jauh untuk menambah baik dan saya percaya jika kita mengubah fikiran, kita boleh mencapai perkara yang besar.”

Kata-kata besar dan berani yang sudah mula kedengaran kosong dan tidak sedikit pun meyakinkan lagi daripada seseorang yang hampir tidak dapat mengumpul prestasi yang stabil secara konsisten sejak akhir-akhir ini untuk dirinya sendiri. Seseorang pasti tertanya-tanya apa yang difikirkan oleh bekas rakan sepasukannya di Juventus sekarang mendengarnya dengan berani menyuarakan kata-kata ini seolah-olah dia sama sekali tidak bertanggungjawab secara bersama dalam apa cara sekalipun untuk bencana semasa yang sedang dihadapi Red Devils sekarang.