Luar Negara Berita

Dion Cools kembali ke Liga Belgium, sertai Zulte Waregem secara pinjaman

Dion Cools disahkan menyertai Zulte Waregem secara pinjaman selama enam bulan bermula bulan ini, setelah hanya enam bulan berpindah ke kelab Denmark, Midtjylland pada musim panas tahun lalu.

Pemain pertahanan negara berusia 25 tahun itu dipercayai kembali ke Belgium bagi mencari minit permainan setelah hanya beraksi 5 kali dalam kesebelasan utama.

Secara keseluruhan, beliau beraksi 12 kali dalam Superliga Denmark, 2 kali dalam Piala Denmark, 3 kali dalam UEFA Champions League dan 3 kali dalam UEFA Europa League.

“Saya melihat diri saya sebagai pertahanan kanan moden yang suka membantu dalam pertahanan dan serangan,” kata Cools dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh kelab itu.

“Walaupun keputusan kurang baik pada bulan lalu, Zulte sentiasa berusaha untuk mencapai cita-cita mereka dan saya berharap boleh menjadi sebahagian daripada cita-cita tersebut.”

Yang menariknya, Cools berhijrah ke Zulte dengan gelanggangnya Elindus Arena terletak hanya kira-kira 20km dari Guldensporen Stadion, gelanggang KV Kortrijk yang kini diwakili Luqman Hakim Shamsudin.

Namun, Cools menggalas tugas berat apabila Zulte menduduki tangga ke-16 daripada 18 pasukan dalam saingan Liga Belgium setelah hanya meraih 23 mata daripada 21 perlawanan, hanya beza empat mata dengan pasukan di tangga ke-17, RFC Seraing yang mengumpul 19 mata.

Kortrijk pula berada di tangga ke-8 dengan 31 mata daripada 20 perlawanan.