Liga Perdana Berita

Zlatan Ibrahimovic membelasah Manchester United kerana ‘terlalu banyak bercakap tentang masa lalu’ selepas pemecatan Ole Gunnar Solskjaer

Zlatan Ibrahimovic telah menggesa Manchester United untuk berhenti hidup di masa lalu, mengutip kegemilangan masa lalu, dan sebaliknya patut ‘memberi tumpuan pada masa kini’ dalam penilaian kejam terhadap bekas kelabnya. Tidak diketahui sebagai seorang yang lembut, bekas pemain United itu tidak segan untuk melancarkan serangan habis-habisan terhadap kelab itu, susulan pemecatan pengurus mereka dari Norway, Ole Gunnar Solskjaer, pada Ahad.

Kekalahan 4-1 United yang memalukan kepada kelab yang berada di bawah tangga liga, Watford, menyaksikan Solskjaer dipecat dengan United kini menduduki tempat kelapan Liga Perdana dan 12 mata di belakang pendahulu, Chelsea.

Ibrahimovic – yang terkenal dengan membiarkan permainannya bercakap di atas padang – jelas teruja dengan kegemaran United kerana ‘terlalu banyak bercakap’ mengenai kejayaan masa lalu, sambil menambah bahawa pasukan Manchester itu tidak akan memulihkan kejayaan dengan menjamu trofi dari masa lalu.

Dia memberitahu Guardian: “Mereka terlalu banyak bercakap tentang masa lalu. Apabila saya pergi ke sana saya berkata: ‘Saya di sini untuk memberi tumpuan kepada masa kini dan untuk membuat cerita saya sendiri.’

“Tetapi apabila anda mempunyai terlalu banyak ia menjadi seperti gelung.

“Anda perlu memikirkan tentang masa kini atau anda harus pergi ke hospital dan membersihkan kepala anda.”

Ibrahimovic berada di Old Trafford selama dua musim, dan memainkan peranan penting dalam membantu mereka memenangi Piala Liga serta Liga Europa.

Untuk rekod, United tidak mempunyai sebarang kejayaan trofi dalam tempoh empat tahun dan sudah lapan tahun sejak kali terakhir mereka menikmati penghormatan dengan gelaran liga, dan semua ini walaupun terdapat pelaburan besar dalam skuad permainan semasa.

Pemain antarabangsa Sweden itu menjaringkan 17 gol dalam musim Liga Perdana pertamanya tetapi kecederaan menjejaskan kempen keduanya dan dia hanya dihadkan untuk beberapa penampilan di atas padang.

Walaupun Ibrahimovic menikmati masanya di England, dia datang dengan kepercayaan bahawa kebanyakan perbincangan mengenai teknik di pantai adalah ‘terlalu tinggi’.

Dia menambah: “Kualitinya terlalu tinggi dalam cara teknikal. Tetapi Liga Perdana mempunyai kualiti yang berbeza – rentak, rentak.

“Anda boleh menjadi pemain terbaik di dunia tetapi jika anda tidak dapat mengendalikan rentak dan rentak itu [anda tidak akan berjaya].

“Di Sepanyol, Perancis, Itali, tekniknya lebih baik. Itulah sebabnya terdapat begitu ramai warga asing dalam Liga Perdana. Mereka membawa [aspek] teknikal.”