Liga Perdana Berita

Pertunjukan menakjubkan West Ham dalam mengejutkan Liverpool membuatkan segalanya terasa mungkin

Pengembaraan luar biasa West Ham berterusan tanpa henti selepas persembahan mereka menentang gergasi Liverpool kerana mereka kini akhirnya dapat berlayar sepenuhnya bebas daripada cengkaman kedalaman Liga Perdana yang buruk yang sebelum ini mengancam untuk menyekat mereka. Mereka kian berlayar ke arah yang berkilauan dengan daya tarikan kegemilangan Liga Juara-Juara sebagai pencabar gelaran mungkin.

Kemenangan besar itu bergema dengan banyak perkara mengagumkan yang berlaku untuk West Ham – daripada kecemerlangan set-piece mereka yang kini dijangkakan kepada pelan permainan yang disusun dengan cemerlang serta strategi tajam yang membolehkan mereka memasukkan alat letupan ke dalam jentera Liverpool. Terdapat juga sudah tentu kehadiran Declan Rice dalam barisan mereka, yang boleh dikatakan kian pemain terbaik potensi England, atau sekurang-kurangnya pastinya paling dalam prestasi, ketika dia menuju ke rehat antarabangsa.

Dengan kelebihan yang sangat positif ini menyokong mereka, West Ham dengan selesa naik ke tempat ketiga dalam jadual, di atas lawan Anfield yang terkejut dan tidak berpuas hati dan hanya tiga mata di belakang tempat teratas.

Tidak dinafikan, semua perkara mula kelihatan ada kemungkinan untuk Hammers. Dan apa yang paling luar biasa dalam membuat impian itu terasa begitu indah nyata adalah kesedaran bahawa West Ham kini bermain dengan sangat baik sehingga mereka telah berjaya mengubah Stadium London –yang sebenarnya stadium olahraga – menjadi padang bola sepak sebenar dengan semua suasana yang betul.

Difahamkan, tempat yang agak asing yang direka dan dibina sebagai stadium olahraga di London itu tidak akan menjadi Taman Goodison dengan bunyi gemerincing yang unik apabila VAR tidak membenarkan penalti untuk pasukan di kandang akan bergema bunyi uniknya dan suasana demam yang tidak boleh direplikasi di sini dalam stadium olahraga. Akhirnya, dan sayang untuk semua sebab sentimental, bagaimana cara sesuatu stadium berbunyi dalam detik-detik yang paling menarik dan tertekan yang menentukan personalitinya.

Ketika mereka menggegarkan saingan Anfield mereka yang bangun terlalu lewat daripada sikap pasif dan kelesuan mereka, pasukan Hammers dan peminat mereka menakjubkan mencipta sesuatu yang luar biasa dalam stadium London yang masih belum diterima sebagai rumah sukan baharu. Sudah tentu Liverpool, lebih tepat Jurgen Klopp, telah menunjukkan perasaan tunjuk rasa kepada statistik dan mengatakan West Ham mempunyai sedikit peluang, bahawa The Reds bermain lebih baik untuk bahagian yang lebih baik dalam perlawanan dan sepertinya.

Walau bagaimanapun, West Ham melakukan yang sangat hebat. The Hammers dengan bangganya boleh menunjukkan peluang yang mereka ada adalah tepat yang mereka jangkakan untuk mencipta dan berjaya menukar menjadi gol, walaupun banyak dibantu dan bersubahat oleh Alisson yang langsung tidak dapat diharapkan oleh Hammers yang digerudi dengan teliti oleh David Moyes. Namun begitu, bila mereka menyedari betul bahawa penjaga gol Jerman itu tidak selesa, penyerang West Ham mengasahnya tanpa henti.

Selepas perlawanan dan penghinaan itu, Klopp cuba menarik perhatian kepada dua detik penting di awal permainan walau pun kedua-duanya adalah keputusan yang mudah dengan pengadil membuat pertimbangan yang betul dalam kedua-dua kes. Untuk yang pertama, satu-satunya misteri ialah mengapa ia mengambil masa yang lama untuk memastikan bahawa Alisson di bawah tekanan membantu bola ke gawangnya sendiri tanpa sebarang provokasi dari orang lain, paling tidak daripada semua pemain saingan mereka di sekelilingnya.

Detik penting kedua ialah dalam kisah VAR digunakan lagi untuk menentukan sama ada Aaron Cresswell patut dihukum dengan kad merah kerana mencabar Jordan Henderson, yang sekali lagi tidak dapat dipertikaikan dalam membuktikan dia tidak bersalah kerana but Cresswell sebenarnya berkaitan dengan sebahagian besar bola yang kemudian butnya tidak sengaja terkena Henderson. Jelas sekali terdapat tiada kekuatan dan juga ketiadaan sikap melulu dalam cabaran untuk menjadikannya cabaran yang mengancam dalam apa jua cara. Pengurus Liverpool itu pasti lebih baik dinasihatkan untuk memberi tumpuan kepada kesilapan buruk pasukannya sendiri dalam membenarkan rentak 25 perlawanan tanpa kalah mereka berakhir begitu sahaja.

Kesalahan itu secara tidak sengaja adalah tanggungjawab Liverpool kerana tidak bersedia sepenuhnya dengan ancaman set-piece yang mahir dari West Ham, salah satu tema berulang di divisyen itu beberapa minggu kebelakangan ini. Juga ketara sepanjang masa permainan masih 1-1, pertahanan penuh Klopp sangat sibuk melintasi garisan terlalu bersemangat dalam keghairahan mereka untuk menyerang dan akhirnya terkeluar dari kedudukan secara melulu. Pasukan Hammers telah mengeluarkan amaran yang mencukupi bila menetang balik berkali-kali sebelum satu benar-benar terkeluar hasil daripada percubaan lemah Alisson untuk menafikan Pablo Fornals.

Liverpool mungkin boleh mendapatkan keputusan seri dalam tempoh penutupan yang heboh, yang kemudiannya akan menjadikannya bukan skandal dengan harta rampasan dikongsi belahkan dua. Tetapi, selepas semua yang dikatakan dan dilakukan, Moyes dan Hammersnya sudah pasti membuktikan nilai mereka dan menunjukkan keberanian mereka untuk tidak dipermainkan, termasuk gergasi macam Liverpool.

Ia sememangnya perlawanan dan keputusan yang sangat berbaloi untuk West Ham mencari cabaran kejuaraan yang serius, atau bahkan perebutan untuk tempat empat teratas. Dan pastinya tidak kurang pada hari apabila stadium olahraga yang tidak di menyambut sebagai tempat kediaman olahraga baru telah pun ditukarkan olih West Ham dan penyokong mereka untuk berasa seperti padang bola yang berada dekat rumah.